Ett litet liv - Hanya Yanagihara

Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast.

Jude är framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig. 
 
Kommentar:

Ni vet hur det är med förväntningar. Ibland är de alldeles för höga och så man blir man besviken. Ibland har man inga alls och blir istället positivt överraskad. Ännu mer sällan har man frivilligt eller ofrivilligt byggt upp sina förväntningar till de mest oanade höjder, och så visar det sig att det var ännu bättre än man trodde. Det är sällsynt, men ibland händer det. Och det är precis vad som händer med Ett litet liv.

 Jag har haft den stående i bokhyllan så länge, gått och väntat på den där speciella ostörda helgen då jag skulle få tid att grotta ner mig i vad jag trodde skulle vara årets läsupplevelse. Och så visar den sig vara så mycket bättre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig.
 
Det är både den ohyggligaste, vidrigaste och mest smärtsamma läsning man kan tänka sig. Men det är också den finaste, varmaste och mest kärleksfulla. Det handlar om vänskap, om manlig vänskap på ett sätt som vi inte är vana att läsa om, om kärlek. Om självhat och om den villkorslösa kärleken. Om ondska och godhet. Om att vara människa. Om livet.
 
Hanya Yanagihara skriver med skärpa och saklighet, nästan distanserat, och ändå rymmer raderna så mycket känslor och ändå kommer läsaren så nära. Jag kan inte minnas när jag senast upplevt samma känslostormar. Den slukar mig. Den äter mig. Det river i själen och det gör ont i hjärtat, och det är på samma gång det sorgligaste och det finaste jag läst. 
 
Fakta:
Originaltitel: A little life
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 732
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Visa fler inlägg