Jane Austen-klubben

Författare: Karen Joy Fowler
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 260
Utgivningsår: 2006

Jane Austen-klubben är Jocelyns idé. Själv brukar hon föredra sina hundar framför människor, men bestämmer sig trots det för att samla sex personer, fem kvinnor och en man, för att en gång i månaden diskutera Jane Austens böcker. Men det blir i stället sina egna liv de pratar mest om under de sex månader de möts: äktenskap testas, kärleksaffärer inleds, ungdomssynder avslöjas och livsdrömmar blottläggs.

Sylvias man har lämnat henne efter 32 års äktenskap och tre barn. Prudie närmar sig 30, är fransklärare och lyckligt gift, men drömmer om sex med andra män. 60-åriga Bernadette tycker att hon är gammal nog för att få uppföra sig som hon vill och Sylvias dotter, den vackra, äventyrliga Allegra har slutat tala med sin älskarinna. Och Grigg, klubbens enda man, är distanserad och verkar mest intresserad av datorer.

Tillsammans utgör de en udda grupp människor i Kalifornien som inte vet mycket om varandra när bokcirkeln bildas. Men långsamt avslöjas alltmer om deras liv och innersta önskningar och de mest oväntade relationer uppstår.

Kommentar:
En bok med långsamt tempo, många karaktärer och detaljer, skriven i någon sorts Jane Austen anda som jag inte kan bestämma mig för om jag tycker om eller inte. Det känns som att den hade kunnat vara längre och fylligare. Hur som helst är det en mysig liten bok som man kan läsa om man inte har något bättre för sig. Jag blev också sugen på att läsa om mina Jane Austen, och det är ju positivt.

Här kan du förresten testa vilken Jane Austen-hjältinna du är mest lik. Jag blev Emma, vem är du?


I am Emma Woodhouse!

Gör testet här!

Visa fler inlägg