Dungen - Rachel Mohlin

Adina lever ensam i en stor stockholmsvåning. Hon kryssar mellan ett välbetalt jobb, vidlyftiga sexuella kontakter och aggressiv boxning.  På sistone har det förflutna börjat gnaga inombords och när barndomsvännen Malin plötsligt ringer på dörren briserar allt.   

Trettio år tidigare lever tonåriga Adina i en småländsk by med sin ensamstående mamma. Livet kretsar kring församlingen Kristi Gemenskap där hierarkin är tydlig ledarna har all makt över medlemmarna. Därför vill Malin till varje pris bli Guds utvalda och hon tar Adina till den förbjudna Dungen. Men ondskan hinner före och ingenting blir sig likt.
 
Kommentar:
Höstens vackraste bokomslag, men Dungen är mycket mer än så. Det är en mörk och destruktiv historia om destruktiv vänskap, destruktiv religion och en självdestruktiv Adina som lever utan nära relationer och är långt ifrån snäll mot sig själv. På något sätt försöker hon bara vara en människa men vet inte hur hon ska göra.
 
Mörkret genomsyrar hela berättelsen och det vilar en olycksbådande stämning över det hela. Men samtidigt är berättandet lätt i tonen och här finns en hel del humor och dråpliga scener, så jag småler och njuter trots svärtan. Jag imponeras av Rachel Mohlins tonsäkra berättande och språket är på sina håll mycket vackert.
 
Dungen är på samma gång otäck och vacker, och inte minst en stark läsupplevelse.
 
Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2021
Visa fler inlägg