Obruten - Laura Hillenbrand

En eftermiddag i maj 1943 störtade ett amerikanskt bombplan i Stilla havet och försvann. Kvar på havsytan fanns bara spridda vrakdelar och spår av olja, bensin och blod. Men plötsligt kom en ung löjtnant upp till ytan och lyckades kämpa sig ombord på en livflotte.

Så inleddes en av andra världskrigets mest häpnadsväckande odysséer. Löjtnanten hette Louis Zamperini och han befann sig plötsligt på en liten livflotte på drift mot det okända. Framför honom låg hundratals mil av öppet hav, attackerande hajar, en läckande flotte, törst och svält, fiendeflyg och - bortom det - en till och med större prövning.
 
Kommentar:
Obruten är den sanna berättelsen om Louis Zamperinis öde under andra världskriget. Jag har varit nyfiken på den här boken sedan den kom ut 2010. Den har toppat otaliga listor och hyllats av många. Bland annat finns den med på listorna Publishers Weekly’s Top 10 Best Books 2010, New York Times bestseller 2010, och den toppar Time Magazine's Best Books of the Year 2010. Jag blev så glad att se att den nu kommit ut på svenska, på Damm förlag. Men den har verkligen smygits ut, jag har inte sett några recensioner av boken eller läst om den i pressen. Och det är synd, för det här är en storslagen historia! Jag hoppas den hittar många läsare även i Sverige.
 
Laura Hillenbrand har tidigare skrivit boken om den legendariske Seabiscuit, och här tar hon sig an en annan löparlegend, Louis Zamperini. Okänd för mig, men säkert klingar namnet bekant hos den som kan sin sporthistoria. Zamperini var en löparstjärna på uppgång under 30-talet, han slog skolrekord och spåddes en lysande karriär. Han kvalificerade sig till OS i Berlin 1936 där han kom åtta på 5000 m, en längre distans än han var van vid. Men slutvarvet gjorde han på fenomenala 56 sekunder. (Det ansågs som en bedrift om man klarade det under 70 sekunder.) 
 
Så kom kriget, och med det utbildades Zamperini till bombfällare med placering på Oahu. Under ett flyguppdrag kraschar planet, och det är nu berättelsen tar fart på riktigt. I 47 dagar flyter Zamperini omkring på Stilla havet, tillsammans med två kamrater, i halvdåliga flottar, utan proviant, utan vatten, utan skydd från solen, med hajar som ständigt cirklar runt dem och så de japanska stridsplanen som går till attack... Det är otroligt att överleva den prövningen. Men det som väntar är ännu värre.
 
Zamperini hamnar i ett japanskt fångläger, där han blir torterad, misshandlad och får leva under omänskliga förhållanden. Fångvaktaren Mutsuhiro Watanabe "Fågeln", senare en av de mest eftersökta krigsförbrytarna i Japan, behandlade Zamperini särskilt illa eftersom han på något sätt kände sig utmanad av honom. Det krävs mod, list och uthållighet för att överleva.
 
Det här är stark och gripande läsning, en berättelse att svepas med av och dras in i. Hillenbrand har gjort grundlig research och berättar historien på ett spännande och dramatiskt sätt. Det är episkt och magnifikt. Helt enkelt lysande.
 
Jag tycker också det är extra intressant med den här vinkeln av andra världskriget, allt jag tidigare läst har varit med fokus på Europa. Tiden före och efter kriget och fångenskapen är minst lika spännande och intressant, vad händer med en människa som suttit flera år i fångenskap? Hur fungerar vardagen? Går det att förlåta och försonas med sina plågoandar? Kan man förbli obruten? 
 
Obruten är en riktig amerikansk hjältehistoria som är klippt och skuren för vita duken. Universal har också köpt filmrättigheterna. 
 
Fakta:
Originaltitel: Unbroken
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 480
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Vart han än riktade blicken såg han bara vatten.
 
Finns på Bokus och Adlibris.

 
Visa fler inlägg