Andras vänner - Liane Moriarty

En grillkväll, sex ansvarsfulla vuxna, tre gulliga ungar och en liten hund.Vad skulle kunna gå fel?

Clementine och Sam har det bra tillsammans. De har två små döttrar, Sam har just börjat på sitt drömjobb och Clementine som är cellist förbereder sig inför en av sitt livs viktigaste provspelningar.

Clementine och den mer reserverade Erika har varit vänner sedan de var små. De känner varandra utan och innan men hamnar ofta på kollisionskurs med varandra. Så när Erika nämner att de alla blivit inbjudna till en grillkväll hos grannarna Vid och Tiffany, som med all säkerhet kan lätta upp stämningen, tackar Clementine och Sam ja på en gång.

Det blir en kväll som får livet att ta en annan riktning. Och efteråt kan ingen av dem sluta undra: Vad skulle ha hänt om vi inte hade gått dit?
 
Kommentar:

Liane Moriarty har gjort sig känd för sin relations-förorts-dramatik. Det handlar alltid om hemligheter, lögner, och ett mysterium som väntar på en upplösning. Allt byggs sakta upp men på vilket sätt allt hänger ihop eller exakt vad som hände avslöjas sällan förrän i sista kapitlen.

Så är det även den här gången, men det är lite mindre av allt och lite sämre utfört. Egentligen är det inte själva händelsen i sig som är det centrala, utan det är karaktärerna och relationerna dem emellan. Vad som egentligen hände på grillkvällen rullas sakta upp under handlingens gång och bit för bit läggs till pusslet, men det blir aldrig den stora dramatiska finalen eller de oväntade överraskningarna. Det är faktiskt lite meh över alltihopa, men jag tycker fortfarande det är en underhållande bok. Det är bara att den utlovar mycket mer, allt byggs upp med cliffhangers och så stor ånger hos alla festdeltagare att jag förväntar mig något stort och dramatiskt och då blir jag lite besviken när så inte är fallet.
 
Men en halvbra Moriarty är fortfarande helt okej läsning, bara man taggar ner förväntningarna en smula och inte dras med i Moriartys intrigbyggande. Stora små lögner är oändligt mycket bättre. Det här är mer i samma nivå som Öppnas i händelse av min död. Och det är ju inte fy skam att hålla den nivån.
 
Fakta:
Originaltitel: Truly, Madly, Guilty
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 461
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Visa fler inlägg