Ordbrodösen - Anna Arvidsson

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser.
 
Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.
 
Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål. Någon som kan få vem som helst att lyda.
 
Kommentar:

Ordbrodösen har hyllats av många, men jag vet inte om jag sällar mig till den hyllningskören. Jag har lite svårt för det här med magisk realism. Ibland köper jag allt och ibland gör jag det inte. Här blir det aningen för ogreppbart för mig tror jag. Jag fattar aldrig riktigt var ordbrodöserna gör? Vad dom sysslar med, vad dom gör med sin magi och sin kraft, där i den lilla värmländska bruksorten.

Men även om det inte är en bok för mig så är det en bra bok. Den är välskriven, språket är fint, och det är en spännande och fartfylld historia som rullas upp. Den är också en påminnelse om ordets makt och språkets betydelse, om kvinnokraft och män som i alla tider blockerat och hindrat kvinnor från framgång. En bok som jag mer än gärna sätter i händerna på min tioåring som just nu slukar Cirkeln, och jag är övertygad om att hon kommer gilla det hon läser.
 
Fakta:
Förlag: Raben & Sjögren
Antal sidor: 328
Utgivningsår: 2017
Första meningen: En klocka tickar i rummet, markerar varje sekund.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Sagan om sagorna
 
Visa fler inlägg