Rotvälta - Tove Alsterdal

Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.
 

Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv.

Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Kommentar:
Rotvälta skiljer sig en del från Tove Alsterdals tidigare böcker. Dels är det början på en serie, men det är delvis också ett helt annorlunda sätt att skriva. Tidigare har jag alltid lärt mig något nytt när jag läser, det finns en koppling till intressanta historiska händelser som har berikat läsningen. Så är det inte här. Även om trådarna letar sig bakåt i det förflutna så är det inte alls på samma sätt.  

Rotvälta är glesbygd, skogsland, och historien vindlar sig fram likt Ångermanälven själv. Det är spännade och välskrivet med levande miljöer och intressant persongalleri. Tankarna går till Christoffer Carlssons Järtecken.

Tove Alsterdal är en skicklig författare som kan konsten att berätta en historia. Rotvälta är inte det bästa hon har skrivit, men det är underhållande och gott nog. Och extra kul med blinkningen till min favorit I tystnaden begravdnär Eira refererar till ett tidigare mord.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2020

Visa fler inlägg