Det våras för jul-lit!

Ja då var det dags igen! Dags för det traditionella inlägget om årets jul-lit. Det här året har det verkligen hänt grejer på den svenska marknaden. Fler och fler förlag kommer med julromaner, av både utländska och svenska författare. Det är superkul att fler hakar på tåget! Det finns nästan ingen mysigare uppladdning inför julen än att läsa riktigt bra jul-lit.
 
Men! Jag höjer ett varningens finger. Det finns bra jul-lit och dålig jul-lit. Bra jul-lit känns äkta, julstämningen går igenom hela boken, och handlingen är tydligt julrelaterad. Du ska inte kunna ta bort jul-elementet från boken helt enkelt. Ibland känns det som att manus som inte platsat i den vanliga utgivningen bara uppdaterats med lite julgranskulor, och vips blir det en jul-lit och därmed utgiven.
 
Nåväl, slutgnällt från mig. Det här är i alla fall mina favoriter som jag spanat in den här säsongen.
 
 
Brustna ben och brustna hjärtan av Maria Ernestam. Det här är den svenska jul-lit jag ser mest fram emot att läsa. Det verkar handla om en skönt kaosig jul.
 
24 goda gärningar av Jenny Fagerlund. En romantisk berättelse i juletid som verkar lovande när det gäller jultemat.
 
One Day in December av Josie Silver är kanske mer vintrig än julig, men jag tycker den ändå kvalar in på jultemat. Det handlar om första kärleken, och jag anar lite One Day-stuk på upplägget men den verkar ändå väldigt lovande. Den har också översatts och finns nu som e-bok: En dag i december.
 
Christmas on the Island av Jenny Colgan tar oss tillbaka till den skotska ön Mure och vi får återse Flora igen. Det här tror jag blir en urmysig och lättsam historia.
 
Evergreen Tidings from the Baumgartners av Gretchen Anthony utlovar både satir och nostalgi och en formidabel matriark. Låter passande när man tröttnat på allt det sockersöta i andra julromaner...
 
A Special Kind of Advent av S J Crabb innehåller två osympatiska Scrooge-liknande huvudpersoner som konkurrerar med varandra, och hatar varandra. Jag anar att de inte hatar varandra när alla luckor i adventskalendern har öppnats. Tror att denna är kul!
 
The Christmas Wish av Tilly Tennant handlar om Esme som åker till Lappland för att fira jul och läka sitt brustna hjärta. Bara för Lapplandsresan vill jag läsa den om inte annat.
 
Ja, det var mina handplockade favoriter - men det finns många många fler att välja från i år.
 
 
 
 
Visa fler inlägg