Tusen bitar - Marcus Jarl

Nils och Benke kämpar för att kunna leva tillsammans på samma villkor som vilket annat kärlekspar som helst. Men det tar emot – inte minst Nils far visar öppet sitt missnöje.

Robert och Ebba är gifta men glider allt längre isär. Robert finner utlopp för sin ångest genom sitt intensiva homohat på nätet medan Ebba försöker hitta en tillräckligt bra ursäkt till varför hon stannar kvar.
 
Kommentar:
Tusen bitar är ett starkt relationsdrama om kärlek och hat. Och det är framförallt hatet som berör mig. Det gör ont ända in i själen att läsa vissa scener, och mest ont gör de bitar som berör föräldraparet som inte accepterar sin son. Jag vill bara explodera av ilska och sorg när jag tänker på att det faktiskt är verkligheten för många, och kan för mitt liv inte förstå hur någon kan ta avstånd från sitt barn på det sättet.
 
Jag vill inte spoila allt för mycket om handlingen, men det är ett mycket intressant upplägg där kärnfrågan handlar om vad som händer när en homofob man får ett nytt hjärta - som tillhört en bög. Personen i fråga skulle hellre dö än ha det här hjärtat i sin kropp - och kanske han skulle förtjäna att dö också? Är han ens värd det nya hjärtat? 
 
Jag har väldigt svårt för Robert, oavsett hans bakgrund och vad han varit med om. Och det är väl det som stör litegrand av läsningen för mig. Jag tycker inte om honom alls, oavsett hans bakgrundshistoria och oavsett vad han kommer att göra av sitt liv. Jag hade behövt en något mer nyanserad bild av honom, något som hade fått mig att tycka om honom, eller åtminstone sympatisera med honom, trots hans sinnessjuka hat. 
 
Hur som helst, så är Tusen bitar en mycket läsvärd och gripande debut som berör ända in på djupet. Och med ett supersnyggt omslag!
 
Fakta:
Förlag: Nona
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Visa fler inlägg