Skrik tyst så inte grannarna hör - Karin Alfredsson

Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig.
 
Kommentar:
Skrik tyst så inte grannarna hör har legat i min bokhylla hur länge som helst utan att bli läst. Jag trodde inte att den skulle vara särskilt bra, men som jag bedrog mig! Årets bok-nomineringen är välförtjänt.
 
Det märks att Karin Alfredsson har arbetat med bistånd i Afrika för det är en trovärdig bild av arbetet som målas upp. Det är väldigt intressant att läsa om, och jag tycker också om den annorlunda miljön. Har jag någonsin läst en bok som utspelar sig i Zambia?
 
Zambia eller Sverige - det spelar i alla fall ingen större roll när det gäller mäns våld mot kvinnor. Det finns överallt, och det är lika drabbande. Och det kan också vara precis lika svårt att ta sig ur en destruktiv relation.
 
Karaktärerna är också bra, och faktiskt tycker jag mest om gestaltningen av männen: Roger och Siame. De är nyanserade och äkta, man kan vara både godhjärtad och en fena på sitt arbete och raka motsatsen hemma med familjen.
 
Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket och och dagarna går.
Visa fler inlägg