Garnethill - Denise Mina

Maureen O´Donnell har sannerligen haft sin beskärda del av problem - sexuella övergrepp, en tids vistelse på mentalsjukhus, ett jobb som är rena återvändsgränden och ett jobbigt förhållande som hon bestämt sig för att göra slut på. Men någon hinner före. En morgon då hon bakfull vacklar ut i vardagsrummet hittar hon sin gifte älskare fastbunden i en köksstol med halsen avskuren.
 
Polisen i Glasgow misstänker Maureen för mordet - och det gör även hennes familj. I panik börjar hon kartlägga den dödes sista dagar och kommer en fasansfull härva av lögner och våld på spåren. Då ytterligare ett lemlästat lik upphittas inser hon att hon måste hitta mördaren innan hon själv blir nästa offer ...
 
Kommentar:

Denise Mina är en av de stora skotska kriminalförfattarna, men jag har aldrig läst henne förrän nu. Garnethill är första delen i Minas Garnethill-trilogi som nu ges ut i nyutgåva av Modernista. Böckerna har tidigare översatts och getts ut av Minotaur, den här första delen kom 1998 och hette då Död i Garnethill.

 Det här är också Denise Minas debutroman och som sådan är den riktigt bra. Och det känns som att den satt sina spår i deckarvärlden. Maureen O'Donell är den typen av dysfunktionell kvinnlig antihjälte som nuförtiden är ganska vanlig i kriminalromaner, men betydligt ovanligare 1998. Hon är trasig, kantig, misstänksam och klarar sig helst själv utan inblandning av andra. Inte så konstigt med tanke på det bagage hon bär på.
 
Här finns flera intressanta karaktärer förutom Maureen, som gör mig nyfiken på att läsa följande delar i serien. Men det som fängslar mig mest är miljöerna. De mörka, skitiga, nedgånga delarna av Glasgow. Övergrepp, alkohol, droger och psykiatriska kliniker. En värld som jag inte vill besöka på riktigt, men väldigt gärna återvända till i bokform.
 
Fakta:
Originaltitel: Garnethill
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2014 (1998)
Antal sidor: 400
 
Andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika.
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Visa fler inlägg