Bländad - Petra Holst

En helt vanlig januaridag rullar en flyttbil in i den skånska villaidyllen. Och för Liv börjar mardrömmen. Den nya grannen är Malena, Livs ungdomsvän. Charmig, vältalig och karismatisk. Precis som då de umgicks under gymnasietiden.
 
Men Liv är fast besluten att aldrig mer släppa in Malena i sitt liv. Hon försöker undvika henne, men det gör bara allting värre. Snart förvandlas Liv återigen till en fluga som sprattlar i Malenas nät. Den trygga vardagen faller i bitar, grannarna i kvarteret börjar titta snett på henne, hon tappar fotfästet på jobbet och till slut vet hon inte ens om hon kan lita på sin egen man.
 
Kommentar:

Bländad beskrivs som en klaustrofobisk och spännande relationsroman, men jag skulle vilja snäppa upp det till en relationsrysare. För här rör vi oss på de riktigt mörka och otäcka avigsidorna av våra relationer.

Livs vardagliga liv skakas om när den nya grannen flyttar in. Hon vill verkligen inte ha något med sin gamla vän Malena att göra, men det är det ingen annan som förstår. Malena är ju så trevlig, eller? Det bubblar och fräser under ytan, som läsare förstår man mer än Liv och alla andra, men man känner sig ändå inte säker på någonting. Balansen och makten skiftar sakta men säkert, och vem är det som är galen egentligen?
 
Det här är en välskriven och skickligt uppbyggd historia, Det är lika trovärdigt som skrämmande. Den trevliga och välbekanta villaidyllen är en miljö som vi alla kan relatera till och gör det hela ännu mer skrämmande. Det som händer, skulle kunna hända på riktigt. Trygghet och utsatthet på samma plats är obehagligt.
 
Jag har inte läst Petra Holst tidigare, och nu undrar jag lite hur jag kunnat missa henne? Det här är himla bra!
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 367
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 
Visa fler inlägg