Lång väg hem - Eva Dolan

En man bränns till döds i ett trädgårdsskjul i en förort. Kriminal-kommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira kallas in från Peterboroughs hatbrottsenhet för att utreda mordet. Offret identifieras snabbt som illegal invandrare, och en man som flera människor mycket väl kan ha velat se död.
 
En dömd mordbrännare som också är medlem i en högerextrem rörelse har nyligen kommit ut ur fängelset. Samtidigt påstår sig vittnen ha sett den döde i slagsmål med en av stadens mest ökända slumhyresvärdar. Zigic och Ferreira vet av erfarenhet hur svårt det kan vara att samarbeta med människor som redan har starka skäl att misstro polisen. Och när ännu en invandrare attackeras medan Zigic och Ferreira jagar sin mördare, närmar sig spänningen bristningsgränsen.
 
Kommentar:

Eva Dolans debut har hyllats och prisats både i hemlandet och av svenska kritiker. Den har kallats en av de bästa kriminaldebuter du någonsin kommer att läsa. Men nej, den titeln är vi långt ifrån.

Det här är en grå, mörk och deprimerande historia. Det är skitigt och smutsigt. Här finns inga ljuspunkter. Solen skiner aldrig. Det enda som går i färg är beskrivningarna av den orangea spraytan eller de färger på kläder och naglar som hör till kvinnorna i berättelsen, i övrigt är allt bara jämngrått. 
 
Tempot är långsamt och det händer inte särskilt mycket. Jag älskar vanligtvis långsamma deckare, det behöver inte hända så mycket men det behöver ändå finnas nånting där som griper tag. Det saknar jag här. Huvudpersonerna Zigic och Ferreira är totalt ointressanta och platta som karaktärer. Själva utredningen är inte heller särskilt spännande. Jag bryr mig inte så mycket om mordutredningen, vem som har mördats och varför. Det är först mot slutet som det hettar till.
 
Det som är bra är skildringen av människohandeln och de fruktansvärda, slavliknande förhållanden som de här immigranterna lever under. Bara för det är boken värd att läsas. Och det tar sig som sagt mot slutet. Det hela blir okej, betyg godkänt men inte mer.
 
Fakta:
Originaltitel: Long Way Home
Förlag: Modernista
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Det sista han kom ihåg var mönstret på heltäckningsmattan - taggiga ränder i mörkblått och ljuslila, som blåmärken efter föremål från en främmande värld - och en stålförstärkt tåhätta som kom emot ansiktet.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktok73alkb.se, Johannas deckarhörna, och dagarna går.
Visa fler inlägg