Monstret - Ane Riel

Ingen vet varifrån lille Leon har fått sin styrka. Men hans mamma vet i alla fall att han är svår att hantera. Särskilt när han vill gosa. Och Leon gillar verkligen att gosa.
 
Samtidigt som Danica kämpar med sin son, kämpar Mirko med sina förbjudna känslor. Han är fortfarande bara en pojke när han blir hett, våldsamt förälskad i Danica. Det är en omöjlig kärlek. Danica är inte bara en vuxen kvinna och Leons mamma, hon är också gift med en jättelik man. Men Mirkos passioner driver honom ut ur hans hem och in i Danicas hemliga helvete.

Konsekvenserna blir ödesdigera för dem han bryr sig om. Och efter en dramatisk natt blir Mirko bunden till Leon och hans mystiska krafter för resten av sitt liv.

Kommentar:
Monstret är en fantastisk läsupplevelse, om utanförskap och vänskap. Ane Riel skapar en alldeles egen värld med sagokänsla, och samma olycksbådande stämning som i Kåda . 

Man vet inte var någonstans i geografi eller tid som historien utspelar sig, mer än att det borde vara någonstans i sydöstra Europa och någon gång under 1900-talets första hälft. Men ändå blir platsen och personerna så verkliga och tydliga. Personporträtten är lysande, och man lär verkligen känna dem alla: Leon, Mirko, Danica och Karl. Och Ane Riel är en mästare på att berätta med barnets röst, det visade hon redan i Kåda. 

Det finns ett utanförskap, och något skevt och udda över hela berättandet. Jag älskade verkligen Kåda, och tyckte den var så obehaglig, och får precis likadana känslor den här gången. Läsaren hålls hela tiden på spänn. Det är något som inte är som det ska, det är något som har hänt, men man vet inte riktigt vad eller när, bara att det är något dåligt. Historien rullar fram väldigt långsamt, men den är så suggestivt berättad att det upplevs aldrig som händelsefattigt utan tvärtom väldigt spännande. Lågintensivt hela tiden. Och otäckt bra.

Fakta:
Originaltitel: Baest
Förlag: Modernista
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2021

Visa fler inlägg