Var blev du av Bernadette - Maria Semple

I designkretsar är hon en revolutionerande arkitekt som slutat skapa. För mammorna i Seattle är hon ett hot och en plåga. Hennes man, datageniet Elgie Branch, är orolig för hennes mentala hälsa. Men för deras 15-åriga dotter Bee är Bernadette världens bästa mamma.
 
När Bernadette plötsligt försvinner samlar Bee ihop alla dokument hon kan för att finna ledtrådar till vad som hänt - e-post, hemliga lappar, rektorsrapporter, läkarjournaler och FBI-handlingar. Alla spår pekar mot en resa till den vita kontinenten, Antarktis.
 
Kommentar:
Jag inser att jag skulle vara en bra kandidat för att få komma till Sydpolen, där den psykologiska profilen säger att man ska vara en individ med blasé attityd och asociala tendenser, känner sig bekväm med att tillbringa långa perioder ensamma i små rum, som inte känner behovet av att gå ut och träna och kan klara sig långa perioder utan att duscha. Det är ju nästan på pricken jag. Och bokens Bernadette. Därutöver inga likheter oss emellan.
 
Var blev du av Bernadette består till stor del av e-mail, brev och små lappar som är relaterade till Bernadettes försvinnande. Till en början är det nästan bara den sortens korrespondens och inget vanligt berättande, och jag har ofta svårt för den sortens böcker. Så även den här gången.
 
Det är många olika röster som ska ge liv till berättelsen, och jag får inget direkt flyt i läsningen. Det blir lite mycket lapptäcke över det hela, och det tog ett bra tag innan jag verkligen kom in i boken. Men då blev det också riktigt bra. Det är en kul, udda, skruvad berättelse men också med ett allvar och en botten.
 
Jag gillar omslaget också, jag tycker om när man är trogen originalet. Men i det här fallet så är ändå originalomslaget ett strå vassare. Både typografin och kompositionen är bättre i originalutförandet.
 
Fakta:
Antal sidor: 340
Utgivningsår: 2012
Första meningen: När jag frågar pappa vad han tror hände med mamma, säger han alltid: "Det viktigaste är att du förstår att det inte är ditt fel."
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Annas bokprat och Böckerx3.
Visa fler inlägg