Låt mig ta din hand - Tove Alsterdal

Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Bakom sig lämnar hon ett liv av droger, kaos och ouppfyllda drömmar. Polisen avskriver dödsfallet som självmord. 

Samma natt vandrar Riddarn genom Jakobsbergs centrum, en tilltufsad man som hävdar att Olof Palme fortfarande lever. Han ser Charlie komma ut från en nattklubb tillsammans med en man som beter sig hotfullt - men vem skulle bry sig om det vittnet?

Helene har lämnat förorten. Hon har suddat ut sin bakgrund och brutit med familjen: en mamma som övergav dem, en pappa som drack och syrran som inte kunde skilja på verklighet och fantasi. Men vem var hennes syster Charlie egentligen? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Buenos Aires fyra veckor före sin död?

Det visar sig att Charlie hade kommit ödesdigra hemligheter farligt nära. Spåren leder henne tillbaka till 1970-talet när deras mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och försvann. I sin jakt på sanningen konfronteras Helene med en brutal del av historien som går djupare in i hennes eget liv än hon någonsin kunde ana.
 
Kommentar:
Tove Alsterdals förra bok, I tystnaden begravd, blev en stor favorit hos mig när jag läste den. Jag älskade det tornedalska, miljöerna, språket, och inte minst den mörka och snåriga storyn.
 
Låt mig ta din hand har vid första anblick inte mycket gemensamt med hennes förra bok, och de är också helt fristående och handlar om olika personer. Här rör vi oss mellan Jakobsberg och Argentina, nutid och 70-talets militärdiktatur. Det är långt ifrån det norrbottniska och kalla. Men det finns ändå många paralleller. Både Helene i den här boken och Katrine i den förra söker svar i det förflutna med sin mor som nav. Och de får reda på sanningar om henne som de inte kände till.
 
Det här är ett familjedrama där hemligheter, skam och tystnad spelar en stor roll. Det är en spänningsroman som är mer utforskande än nagelbitande. Men jag sitter ändå som på nålar när jag läser, jag vill veta hur det kommer att sluta. 
 
Låt mig ta din hand är riktigt bra, det är en originell historia och den sticker ut ur mängden. Men jag håller ändå I tystnaden begravd som snäppet vassare.
 
Fakta:
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 475
Första meningen: I mörkret kändes det som att hon kvävdes, om och om igen. 
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Visa fler inlägg