Without You, There Is No Us - Suki Kim

Det är 2011 och alla universitet i Nordkorea har stängts ned, förutom PUST - Pyongyang University of Science and Techonology. Här går ett par hundra studenter, söner till Nordkoreas elit. 
 
Hit kommer Suki Kim för att undervisa engelska. Hon är född i Sydkorea men bosatt i New York och planerar hela tiden att skriva en bok. Hennes täckmantel är kristen missionär och hon ingår i den lärargruppen. Allt övervakas, av kollegor, censorer, och även av eleverna själva. Det gäller att hela tiden vara på sin vakt och inte säga fel saker, inte säga något dåligt om Nordkorea, inte säga något bra om Amerika, kunna svara på elevernas nyfikna frågor utan att genera dem för sin okunnighet och inte heller ge dem för mycket hopp om en framtid de aldrig kommer att kunna få. Hur förklarar man internet, demokrati eller kreditkort?
 
Universitetet, som är Nordkoreas främsta när det gäller teknik och vetenskap är hopplöst oteknologiska. Deras internet har förstås inget att göra med det vanliga internet utan är ett slutet nätverk. De känner till Bill Gates, men har aldrig hört talas om Steve Jobs eller Mark Zuckerman. De har hört talas om Harry Potter, men aldrig fått en chans att se filmen. De känner till den amerikanska stora hiten Aloha Hawaii - det vill säga en gammal Elvis-låt. 
 
Det här är väldigt intressant läsning, och man får en liten inblick i Nordkoreas vardagsliv. Eller åtminstone den priviligierade delens vardagsliv. Det är bara en handfull tonåringar som får chans att studera. Man undrar ju så vad som händer med dem sen, och i framtiden. 
 
Gillar du att läsa om Nordkorea (som jag gör) kan jag också rekommendera  Flykten från läger 14 av Blaine Harden, Inget att avundas av Barbara Demick, För att kunna leva av Yeonmi Park och Alla monster måste dö av  Magnus Bärtås och Fredrik Ekman.
 
Fakta:
Förlag: Penguin Random House
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Visa fler inlägg