Räkna hjärtslag - Katarina Widholm

 
Året är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.
 
Kommentar:
Räkna hjärtslag är en bladvändare av annorlunda sort. Här finns ingen rafflande spänning eller kapitel som avslutas med clliffhanger, men jag kan ändå inte lägga boken ifrån mig. Aldrig har jag fängslats lika mycket av hushållsarbete, matlagning och brödbak som här.
 
Det finns en varm och äkta ton i berättelsen och språket känns tidstypiskt, särskilt i dialogerna. Detaljer och miljöer beskrivs med omsorg, och allt känns välresearchat och på riktigt. Även persongalleriet är levande och trovärdigt. Här är inget svart eller vitt utan alla framstår som människor av kött och blod, med både bra och dåliga sidor. Det är lätt att känna sympatier även för de som inte alltid är så trevliga. Ibland går mina tankar till tv-serien Vår tid är nu, inte för att handlingarna påminner om varandra utan snarare för Stockholmsmiljöerna och den där speciella känslan av att svepas bort till en annan tid.
 
Cliffhangers förresten, jag skrev att det inte fanns några men det är inte helt sant. Det finns en på slutet som gör att jag vill ha nästa del NU! Böckerna om Betty har potential att bli en riktig favoritserie hos mig.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2021