I natt är du död - Viveca Sten

När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd - kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig?

Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter. Nora har just gått igenom en svår skilsmässa och välkomnar chansen att få tänka på annat. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?

Kommentar:
Det här är fjärde boken i Viveca Stens Sandhamnssvit, och den följer mallen från de tre tidigare. Jag tyckte mycket om första boken I de lugnaste vatten, tyckte att tvåan I den innersta kretsen var lite sämre, och tredje boken I grunden utan skuld var och är den bästa av dem. I natt är du död är ett kliv bakåt och en liten besvikelse.

Det är fortfarande en helt okej deckare, jag gillar skärgårdsmiljöerna och att följa Nora och Thomas. Men själva deckarhistorien griper aldrig riktigt tag i mig. Slutet känns för abrupt och stressigt, det blir aldrig någon riktigt rafflande upplösning utan bara en liten fjutt.

Jag ser fram emot nästa bok från Sandhamn, och hoppas på att Viveca Sten toppar formen då!

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 376
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Plaskandet fick honom att tänka på barn som leker i ett badkar.

Finns på Bokus och Adlibris.

Visa fler inlägg