Charlotte Hassel - Frida Skybäck

Charlotte Hassel är hemligt förlovad med sin stora kärlek den unge adelsmannen Axel Gyllenstierna, men då hon en natt under dramatiska omständigheter tvingas fly och lämna landet skiljs de åt. Först tretton år senare, i april 1771, ses de igen på en bal på Stockholms slott. Charlotte, som numera är bosatt på ett gods i England, har nåtts av ett oroväckande bud och motvilligt begett sig tillbaka till Sverige. Väl där får hon åter bekanta sig med de människor hon en gång lämnat.

För Axel, som aldrig kunnat glömma sin första kärlek, ger det oväntade mötet upphov till en rad frågor. Sammanstötningen blir lika smärtsam för Charlotte som nu långsamt inser vad hon har gått miste om.

Från sitt nya hemland har Charlotte kunnat följa hur hennes familjs liv slagits i spillror, även om brevkontakten varit sparsam. Dessutom pågår en maktkamp i Sverige då kung Adolf Fredrik avlidit och kronprins Gustav befinner sig i Paris. Charlotte beslutar sig för att försöka hjälpa sin familj att återfå Hasselgården, men hon upptäcker snart att det finns starka makter i Stockholms societet som motarbetar henne.
 
Kommentar:
Det här är en härlig roman, späckad med passion, intriger, hemligheter och återhållsamhet. Historiska kärleksromaner ligger mig varmt om hjärtat, och allra helst om de utspelar sig under 1700-1800-tal. Här befinner vi oss i Stockholm år 1771 med pudrade peruker, kalescher, fiskmånglare och friherrar. Det Stockholm som målas upp känns trovärdigt och äkta.
 
Jag får lite vibbar av Borta med vinden när jag läser. Första mötet mellan Axel och Charlotte på festen påminner mig om första mötet mellan Rhett och Scarlett i biblioteket. Chatrine Chausson påminner mig om Belle Watling. Och det gillar jag. Men jag önskar att det hade blivit mer gnistor mellan Axel och Charlotte under resten av boken, det började så bra, men sen svalnade det lite grand. Det blev inte riktigt en Rhett och Scarlett kemi. Jag får också vibbar av Anna Godbersens Deluxe-serie, det är lite samma stil över böckerna även om Godbersen är en ytligare författare.
 
Jag gillar Charlotte Hassel mycket, det är underhållande och lättläst. Charlotte är en uppfriskande huvudperson som jag gärna skulle läsa mer om.
 
Men det jag inte gillar är alla slarviga missar, åtminstone i pocketupplagan. Det kryllar av avstavade ord mitt inne på raderna, och ungefär mitt i boken har ett stycke tacktext hamnat som skulle varit på sista sidan. Onödigt slarv och riktigt dåligt.
 
Fakta:
Förlag: Frank
Antal sidor: 312
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Hon vaknade före alla andra och smög ut genom köksdörren.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokbunden, Calliope books, Sandras bokhylla och Boktagen.
Visa fler inlägg