The Secret Life and Curious Death of Miss Jean Milne - Andrew Nicoll

Med den här titeln, det omslaget och den författaren kändes det här redan på förhand som en vinnare. Andrew Nicoll är mannen bakom ljuvliga Den gode borgmästaren som kom 2010. Tyvärr fick den inte den uppmärksamhet den förtjänade, särskilt inte i Sverige då hans följande böcker inte blivit översatta. Men det kanske blir ändring på det, för det här är en mycket fängslande historia. Den är dock ingenting som Den gode borgmästaren, utan det här är en helt annan typ av historia.
 
The Secret Life and Curious Death of Miss Jean Milne är en slags pusseldeckare med klassisk känsla och autentisk stämning, baserad på ett hundra år gammalt mordfall som än idag är olöst. Om nu inte Andrew Nicoll hittat lösningen och presenterar den här i sin roman.
 
Miss Jean Milne var en förmögen och ogift dam som bodde ensam i sitt stora hus. Hon var respekterad i den lilla staden Broughty Ferry (numera en förort till Dundee) men det fanns många som viskade bakom ryggen på henne. Varför reste hon bort så ofta och så länge? Hur många hemliga älskare hade hon? Hon klädde sig alldeles för ungdomligt, betedde sig totalt opassande för sin ålder och var ett excentriskt inslag i det lilla samhället.
 

Men när hon hittas brutalt mördad, bunden och torterad, i sitt hus blir alla chockade. Vem kunde göra något så fruktansvärt? Det måste vara en galning eller utlänning, konstaterar poliserna, "och några sådana finns inte här i Broughty Ferry". Och jakten på den skyldige börjar.

Andrew Nicoll har läst på om fallet, tagit del av vittnesmål och annat material från utredningen och har utifrån detta vävt en intressant och spännande berättelse med en minst sagt oväntad upplösning. Både inledning och avslut på berättelsen är riktigt bra, men jag tycker dock att det sackar litegrand och tappar tempo i mittenpartiet. 

Men det är hur som helst en välskriven historia och det som framför allt sticker ut är hur äkta allting känns. Tidsandan, stämningen, miljön och språket, allt det är otroligt bra. Det är också otroligt bra att den finns till fyndpris på både Bokus och Adlibris - kostar mindre än en tjuga.
 
Förlag: Black & White Publishing
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2015
Visa fler inlägg