Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger

Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat. De har känt varandra sedan Clare var 6 år och Henry var 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant.

Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Utan förvarning ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Då Henry inte kan ta med sig något från en tid till en annan hamnar han naken, pank och hungrig i ömsom komiska, ömsom skräckfyllda situationer. Och Clare kan bara vänta på att han ska återvända.

Kommentar:
Jag avslutar årets läsning med att gråta en skvätt till fantastiska Tidsresenärens hustru. Jag har haft den liggandes i min bokhylla en längre tid, och väntat på det där perfekta tillfället att få läsa den ostört, och den var väl värd att vänta på.

Det här är en alldeles underbar bok. En kärlekshistoria som förflyttar sig genom tid och rum, och det är både intelligent och vackert berättat. Hjärnan får arbeta en del medan man läser, speciellt i början av boken innan man kommit in i berättelsen och de olika tidsresorna. Det är svindlande tankegångar när man sätter sig i Henrys ställe, vilka resor han kan göra. Underbara resor bakåt i tiden där han får möta sin blivande hustru som barn eller sin mor som dog när han var liten. Inte lika underbara resor framåt i tiden där han får reda på detaljer om sin död. Tiden är både vän och fiende.

Det här är fängslande, gripande, välskrivet och otroligt bra! Lev i nuet är en välkänd sanning som kanske blir lite mer sann efter att man läst den här boken.

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 464
Utgivningsår: 2007
Första meningen: CLARE: Det är svårt att bli övergiven.
Visa fler inlägg