Cirkeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

Kommentar:
Cirkeln är en av förra årets mest hajpade och prisade böcker. Alla, precis alla från kultursidor till bokbloggare, har hyllat den. Jag var jättesugen på att läsa den när den kom, men alla lovord fick mig att tappa sugen. Jag fungerar ofta på det sättet att jag blir lite anti mot böcker som hajpas, och det tar ett tag för mig att komma över det och verkligen vilja läsa boken. Men nu har jag alltså gjort det. Äntligen!

Om det nu - mot förmodan - finns någon som ännu inte har läst Cirkeln, så kan jag tala om att den är riktigt bra. Den är inte bra för att vara en ungdomsbok, utan den är bra helt enkelt. Fantasy och magisk realism är normalt sett inte min grej, men här är det på en lagom nivå. Jag tror det vägs upp av att resten av handlingen är så "normal". Magin är en viktig ingrediens men den är inte allt. De sex tonårstjejerna är trovärdiga karaktärer, med vanliga tonårsproblem. Vuxenvärlden håller sig i bakgrunden, de få vuxna som tar plats är däremot inte lika trovärdiga eller vanliga. Cirkeln är en välskriven bladvändare, och en riktigt spännande historia.

I vår kommer del två i den planerade trilogin, Eld, och den kommer jag att kasta mig över.

Fakta:
Förlag: Rabén&Sjögren
Antal sidor: 532
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Hon väntar på ett svar men Elias vet inte vad han ska säga.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Boktokig, Böckerx3, Oanade sidorBokbiten, Boksystrar och Eli läser och skriver.

Visa fler inlägg