Access all areas - Anders Tengner

"Det var bättre förr" konstaterar Anders Tengner i efterordet till den här boken, och det är också den tanken som slår mig hela tiden när jag läser. Det klimatet som rådde, öppenheten, lättillgängligheten, möjligheten att komma nära artisterna utan ett stort management som står ivägen.. vilken drömtillvaro!

Anders Tengner har varit en stor del av min, och många andra 70-talisters, uppväxt. Jag lusläste hans reportage i OKEJ, var avundsjuk på alla idoler han träffade, och drömde om att själv bli rockjournalist en dag. (Blir ni nyfiken på denna bok bör ni också kolla in Boken om OKEJ.)

Det är imponerande vad han har varit med om, och det är så roligt att han grävt i sina minnesbankar och förråd för att sammanställa delar av allt detta. Det är minnen, utdrag från intervjuer, både tidigare publicerat och opublicerat material, och exempelvis finns hela den beryktade Svar Direkt-debatten om W.A.S.P återgiven, vilket bjuder på många skratt. (Allt kanske inte var bättre förr, trots allt...)

Anders Tengner är i grund och botten ett fan, inte en journalist, och det är det som gjort honom så unik och respekterad. Hans intresse för och kunskap om banden och musiken ledde till att banden tog honom på allvar, ofta rådfrågade honom och i många fall också blivit personliga vänner. Anders har blivit hembjuden till dem, haft dem hemma hos sig, barnvaktat deras barn, namngett låtar, sparkat bandmedlemmar och så vidare. Och den betydelse han haft för att sprida hårdrocken i Sverige kan inte nog understrykas.

Boken består av 17 kapitel, vart och ett dedikerat till ett band/artist. De bästa kapitlen är The Runaways (där allting började), Kiss och Deep Purple-familjen med Whitesnake, Rainbow, Ian Gillan och Glenn Hughes. Inte för att de är mina favoritband, tvärtom, utan för att det är dem som Anders har mest att berätta om. Det är snudd på fantastisk läsning.

Alice Cooper har skrivit bokens förord. Det är stort.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Sweden wasn't a huge market for Alice Cooper until Anders Tengner helped break us there.

Finns på
Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Hellre barfota än boklös och Jag och böcker.
Visa fler inlägg