Stendagböckerna - Carol Shields

Förlag: En bok för alla
Antal sidor: 313
Utgivningsår: 1994

Vi får följa den unga Daisy Goodwill och hennes öde under en hel livstid. Det är en berättelse om en kvinnas liv från födseln i ett fattigt stenarbetarhem i Kanada 1905 fram till ålderdomen på ett dyrt privat vårdhem i Florida nästan 90 år senare. Flera av berättelsens personer får sitt levebröd från sten, andra förgörs genom sten. Det är ett symboltyngt tema med andra ord, som präglar romanen. Men med ironi och humor lyckas Carol Shields skildra en vanlig människas unika liv inte bara genom födsel, giftermål, arbete och död utan också genom skiftningar i ideal och livsförväntningar under vårt århundrade.

Kommentar:
Mitt omslag ser inte ut som på bilden, men jag hittade ingen bild på den så jag tog från den här utgåvan istället. Mitt omslag är mycket trevligare, ett collage av gamla svartvita foton.

Det här är en bok som jag fick genom Pocket & Prassel, och kanske inte en bok jag skulle valt själv, men det var både en bra och intressant bok. Jag gillar ju släktkrönikor, och det här är en lite annorlunda sådan. Man får följa en kvinnas liv, men livet skildras inte bara genom hennes egna ögon, utan även genom hennes omgivning, deras känslor, tankar, brev, levnadsöden etc. Det är ett annorlunda grepp.

Det är en lågmäld och vacker historia, lite sorglig. Den blir väldigt levande. Man inser när man läser hur mycket en människas liv innehåller, varenda en har en historia att berätta och att utforska. Även den "vanligaste" och tråkigaste ibland oss skulle innehålla material till en hel roman. Hur väl känner ens omgivning egentligen till en? Och är den bilden förenlig med ens egen?

Carol Shields, som jag aldrig hört talas om tidigare, är prisbelönt både i USA och Canada (bland annat Pulitzer-priset som Stendagböckerna belönades med). Jag tycker mycket om språket i den här boken, det flyter så fint, och hon växlar mellan olika berättarstilar och tempon på ett skickligt sätt. Jag vet inte om hon är lika okänd för andra? I så fall är det verkligen synd, det här är en riktigt skicklig författare. Henne skulle jag gärna läsa mer av, och ska leta om några andra titlar finns att få tag på. Tyvärr avled hon 2003 i sviterna efter bröstcancer.
Visa fler inlägg