Röd signal - Johan Brännström

Mikaela Sköld, reporter på Nyhetsbyrån, har flyttat ihop med sin kollega Kim i en villa i Huddinge där hon bor tillsammans med nu fjortonåriga dottern Vanja och Kims son Sigge. Ett sargat samhälle har börjat öppna upp och när en hård vinter slår till är tågförseningarna snart tillbaka.

Snart börjar en serie dödsolyckor ske i tunnelbanan och pendeltågen. Polisen misstänker dock att det handlar om något värre: En vettvilling som knuffar folk framför tågen. Det blir starten på en gastkramande jakt på en gärningsman som kan vara vem som helst i vimlet på perrongerna. Och snart inser Mikaela Sköld att dåden har koppling till hennes artiklar på Nyhetsbyrån.

Kommentar:
Johan Brännström skrämde nästan livet ur mig med sin thrillerdebut Feber, vars handling är en mardröm för varje tonårsförälder. Med Röd signal så prickar Brännström in min värsta fobi: att bli knuffad framför ett tåg. Det hisnar i magen på mig när jag ser folk helt obekymrat stå på den gula linjen eller obetänksamt släntra omkring längs kanten med blicken fäst i mobilen. Hur vågar folk? 

Så om jag var tågrädd redan innan så blev det ju inte bättre nu. Jag skulle aldrig funderat på i vilket skick järnvägarna är, hur underhållet brister, eller oroat mig för en tågkrock förut, men nu adderades ytterligare ett lager till tågskräcken. Tack för det! ;) Men Röd signal är grymt spännande - med eller utan tågskräck. Och har du det inte kommer du kanske att få det. (Flyglobbyn skulle för övrigt tjäna på att köpa in mängder av boken och dela ut som gratisex.)

Röd signal är verkligen en bladvändare, det går inte att sluta läsa. Tempot är högt, kapitlen korta, och berättarperspektivet växlar vilket håller spänningen uppe hela tiden. Det känns också välresearchat och aktuellt, förutom tempen på tåghälsan så är både pandemiläget och den allmänna stämningen i samhället välskildrad, och även Kims bihistoria som möjligen felaktigt adopterad känns igen från den senaste tidens medierapportering. Jag anar att den historien kommer att få mer utrymme i nästa del. 

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 359
Utgivningsår: 2021

Visa fler inlägg