Larma, släcka, rädda i Rosengädda - Emma Hamberg

Tessan och hennes get Bella har flyttat in i Rosengäddas förfallna stationshus. Tapeterna flagar och murbruket förfaller men hoppet om att förvandla förfallet till en mysig bykrog brinner starkare än allt annat.

Brandmannen Jonny sitter ensam i sin enorma tv-soffa med ett par 3D-glasögon på näsan, tittar på en dokumentär om delfiner och gråter. När han inte klarade årets fys-test så försvann snabbt det gamla livet.

Rafael kliver av tåget i Rosengädda med sina fladdrande svarta Armanikläder. Elegant som få och med en doft av hemligheter, dekadens och äventyr flyttar han in i det stora godset Smörkulla.
 
Kommentar:
Om jag skulle tvingas flytta in i och bo i en bok, så skulle jag tveklöst välja Emma Hambergs Rosengädda-böcker. Rosengädda nästa och Larma, släcka, rädda i Rosengädda är magiskt bra feelgoodläsning. Och det är smart feelgood - det är lättsam läsning men det är ändå inte glättigt och ytligt.
 
Emma Hamberg är helt unik inom sin genre i Sverige - eller ja överhuvudtaget. Jag kan inte komma på någon författare att jämföra henne med. Hon har skapat en egen liten nisch, och hon är riktigt bra på det hon gör. Jag älskar hennes "quirky", udda karaktärer som lyckas vara så vanliga i all sin excentriskhet. De är tecknade med varm och kärleksfull hand, och det lyser igenom. Matlagning, och passion för mat, löper som en röd tråd genom böckerna.
 
Och så är det förstås en fartfylld och rolig historia som berättas. Och inte minst härligt okonventionell. Men i grund och botten handlar det om att våga följa sitt hjärta och göra det som känns rätt, inte vad som förväntas av en.  
 
Läs och njut av Emma Hamberg!
 
Fakta:
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Ibland tar livet lyckliga vändningar man inte är förberedd på.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Boktok73 och Bokparet.
Visa fler inlägg