Bachelor Nation - Amy Kaufman

Bachelor Nation: Inside the world of America's favorite guilty pleasure är en bok som tar oss med bakom kulisserna och gräver lite djupare i fenomenet Bachelor. Vad är det som fått, och får, miljontals människor att bänka sig framför teven i 16 år och 35 säsonger?

Amy Kaufman är journalist på Los Angeles Times och ett hängivet Bachelor-fan. ABC har bannlyst henne från sina events eftersom de inte tyckt om hur hon rapporterar om programmet. I den här boken har hon intervjuat före detta deltagare, producenter, och fans för att försöka hitta svaret på varför serien är en sådan framgång. Här finns en del avslöjanden som hur produktionen medvetet manipulerar och styr deltagarna, synen på alkohol, pressen att fria till sin utvalda, och så vidare. Men det är mycket locket på. Det är inte många som vill eller vågar berätta, av rädsla för att stöta sig med tv-bolaget.
 
Mycket av det som tas upp i boken har man koll på om man följer programmet, men det bjuds ändå på en hel del avslöjanden. Framför allt hur pass mycket som produktionen verkligen styr. Klippningar och påtryckningar verkar vara på en helt annan nivå än vad jag anade. Som en medarbetare uttrycker det: "I'm thinking, 'This is what I want to happen.' Then I make the footage tell that story. I don't care what actually happens. It's like I'm handed a big bucket of Legos and think 'What do I want to build today?'"
 
Det är också intressant att fundera lite djupare över varför, i dagens samhälle, prinsessdrömmen och drömmen om ett sagobröllop och att leva lyckliga för alltid, fortfarande kan vara så stark? Kan man vara feminist och ett fan av Bachelor? (Självklart!) Det vänds och vrids en del på sådana frågeställningar, och vi får hela historien bakom fenomenet dejtingshower på tv. Det är intressant att ta del av.
 
Amy Kaufman skriver med precis rätt ton också, hon är skeptisk och ifrågasättande, men samtidigt entusiastisk och ett äkta fan. Jag gillar den här boken, och jag tror man kan få ut något av den även om man inte är ett Bachelor-fan. Det finns som sagt mycket intressant om medieproduktioner, men också om dagens sociala medier-tryck och samhället av idag.
 
Fakta:
Förlag: Dutton
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 310
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Visa fler inlägg