Blodssystrar - Katerina Janouch

Cecilia står på egna ben efter skilsmässan. Under en dramatisk förlossning på sjukhuset där hon jobbar avlider en ung mamma och hennes baby. I medierna rasar en hätsk debatt om vårdbesparingar och Cecilia kontaktas av den bortgångna kvinnans fästman. Hon är helt oförberedd på vad som sedan sker.

Samtidigt hittas en ung gravid kvinna medvetslös under en gångbro och Cecilia engagerar sig i fallet – med fara för sitt liv – samtidigt som hon försöker finnas till hands för sin egen familj.

Kommentar:
Man har vant sig vid att Katerina Janouch kommer med en ny bok om barnmorskan Cecilia Lund varje år. Blodssystrar är sjunde boken i serien, de tidigare är i tur och ordning BedragenSysterskap, Hittebarnet, TigerkvinnanModershjärtat och NattsländanÅttonde boken sägs vara påbörjad så jag gissar att traditionen fortsätter åtminstone ett år till.

Jag tycker mycket om de här böckerna, kanske man kan kalla dem för relationsdeckare. Cecilias relationer står i centrum: med kollegor, barn, exman, mormor, mamma, systrar och älskare, och i varje bok snubblar hon dessutom över något slags brott/mysterium som måste lösas. Just den här deckarbiten är jag inte så förtjust i, hur trovärdigt är det att Cecilia gång efter annan hamnar i sådana situationer? Den här gången känns det alldeles extra osannolikt. Men på något sätt köper jag det ändå eftersom allt annat är så väldigt trovärdigt. 

För Cecilias liv är just det, trovärdigt. Skilsmässan, hur barnen reagerar, relationen med exmaken John, det ekonomiska, huset, allt runt omkring. Liksom situationen på jobbet med nedskärningar, platsbrist och patientsäkerheten. Allt är väldigt äkta och väldigt 2014. Det handlar om Cecilias personliga problem och utmaningar, och samtidigt är det en skildring av samtiden och hur samhället ser ut. Jag undrar hur vi kommer att se på de här böckerna om en 15-20 år? 

Katerina Janouch har skapat en helt egen genre där relationer och spänning går hand i hand. Det är lätt att känna igen sig i alla skarpa iakttagelser av vardag och familjeliv, med små och stora problem. Hon har också ett sådant flyt i berättandet att det är omöjligt att lägga böckerna ifrån sig. Läs dem, men se till att börja från början och ta dem i rätt ordning. 

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Så vit och tunn den var, huden över handleden.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boken är tankens barn.

Visa fler inlägg