Blommor över helvetet - Ilaria Tuti

I en liten by omgiven av uråldrig skog och de majestätiska italienska alperna hittas en man naken med ögonen utrivna. Det är det första i en serie av kusliga mord.

Kriminalkommissarie och profilerare Teresa Battaglia ombeds leda mordutredningen. Battaglia är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp för respekt och rang i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. När Teresa intensifierar utredningen börjar lager på lager av hemligheter, som länge dolts i skogen, komma fram i all sin ohygglighet.

Men Teresa kämpar samtidigt mot en annan fiende – sitt eget intellekt. Hennes främsta vapen har alltid varit den knivskarpa hjärnan, men hälsan har hon sedan länge negligerat och illavarslande symptom börjar dyka upp. Till råga på allt har hon blivit tilldelad en ny assistent, inspektör Massimo Marini, vars lojalitet hon tvivlar på.

Kommentar:
Det är ett slående vackert omslag som omsluter den här brutala och suggestiva kriminalromanen. Det är verkligen som att kliva in i en annan värld, på flera plan, att läsa den här boken. Den lilla byn Traveni, som ligger isolerat till i de italienska alperna, är en egen värld. Språket lyfter berättelsen till en högre nivå, det här är välskrivet men också vackert i all sin brutalitet. Och själva handlingen liknar inget jag läst förut.

Teresa Battaglia är också en spännande karaktär att lära känna. Tankarna går både till Ann Cleeves Vera Stanhope och Camilla Grebes Hanne Lagerlind-Schön. Jag ser mycket fram emot att läsa nästa del i serien.

Blommor över helvetet är spännande, skrämmande, och sorglig.

Fakta:
Originaltitel: Fiori sopra l'inferno
Förlag: Bazar förlag
Antal sidor: 351
Utgivningsår: 2019

 

Visa fler inlägg