Kristi bruds slav - Josefine Frankner och Cecilia Gustavsson

Josefine Frankner var Kristi bruds allra närmaste tjänarinna, på pass dygnet runt. Hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet. För första gången berättar hon nu sin historia. Redan som tonåring flyttade hon hemifrån till Knutby och Filadelfiaförsamlingen där. Men det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt. Josefine blev misshandlad, psykiskt nedbruten och hjärntvättad. Under 25 år förvandlades hon från en trygg och framåt tonårstjej till en robot, vars största skräck var att hamna i onåd. Hon fråntogs rätten att vara mamma till sina två barn, rätten till samliv med sin man och kontakten med sina föräldrar. Hon förlorade också sin värdighet och identitet. Först när det kom fram att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss. 
 
Kommentar:
Åh men herregud vilken känslostorm att läsa Josefine Frankners berättelse om sitt liv som slav åt "Kristi brud". Det är ofattbar läsning, och svårt att ta in, och jag blir både arg och ledsen. Mest arg. Hur kan människor bete sig så här? Både vad gäller Åsa Waldau, men också alla människor runt om i kretsen? Hur kan man gå med på allt det här?
 
Jag kan möjligen förstå att en församling eller sekt kan bli hela ens värld om man lever helt isolerad utan kontakt med omvärlden, men hur sjutton funkar det att gå till jobbet på banken eller affären på dagarna, möta "normala" människor som har "normala" liv, och så komma hem till att tvätta Waldaus hår eller sitta instängd i en skrubb tills hon ger dig tillåtelse att komma ut? Det är så sinnessjukt och stört alltihopa att jag blir alldeles knäpp. Och det gör så ont i magen, hela tiden, att läsa.
 
Men jag blir också så imponerad av att Josefine Frankner dels lyckats ta sig loss ur sektens grepp, men framför allt för att hon delar med sig av sin historia. Den styrkan! Det finns inte ord. Hon berättar ärligt och öppet om det hon upplevt, utan att göra sig själv till ett offer. Hon lyckas få läsaren att förstå hur hjärntvättning fungerar och hur det extrema blir ett normaltillstånd. Jag förstår, utan att för den skull kunna förstå. 
 
Kristi bruds slav är fruktansvärd - och fruktansvärt bra - läsning. Den griper tag, skakar om och berör.
 
Fakta:
Förlag: Polaris förlag
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2021
 
 
Visa fler inlägg