Hungerspelen (trilogin) - Suzanne Collins

Efter en tid av fruktansvärda naturkatastrofer och krig bildades nationen Panem. För att kväsa uppror och påminna befolkningen om regimens makt arrangeras varje år Hungerspelen, en brutal kamp där 24 ungdomar från Panems 12 distrikt slåss för att vinna - och överleva.

Som en av deltagarna i Hungerspelen hamnar Katniss Everdeen snart i rampljuset. Hon förs till huvudstaden, där hon tränas, stylas och intervjuas. Men för att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och sätta sig upp mot landets makthavare. Snart inser Katniss att hennes handlingar har satt saker och ting i rörelse som hon inte längre kan kontrollera...

Kommentar:
Jag har sagt det förut, jag har svårt för hajpade böcker. Jag blir alltid lite anti och osugen när "alla" läser och hyllar en viss bok och jag drar mig i det längsta för att läsa den, även om jag innerst inne vill. Men när Hungerspelen, utgåvan med alla tre böckerna: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt fanns på bokrean för ynka 59 kr var det förstås inget snack om saken. Nu bara måste jag läsa.

Och läste gjorde jag. Läste så att sidorna glödde och ögonen blödde. Jag började läsa den här 950 sidor tjocka boken på fredag eftermiddag, och söndag vid 18-tiden var jag klar. Jag kunde knappt lägga boken ifrån mig utan bara läste och läste. Jag sögs helt in i Katniss Everdeens värld.

Det är en brutal värld som invånarna i Panem lever i. Folket i huvudstaden lever i dekadens och lyx medan folket i distrikten svälter och arbetar hårt. Och årligen hålls dessa Hungerspel där utvalda ungdomar från de olika distrikten förs till en arena för att kämpa mot varandra på liv och död. Endast en kan segra. Den här trilogin innehåller allt - stora känslor, små känslor, kärlek, vänskap, våld, krig, glädje, sorg, förtryck och frihet. Och det är ett riktigt läsäventyr! 

Det verkar som att det så fort det kommer bok som når en stor ungdomspublik och också blir film, så ska det jämföras med Twilight. Men Hungerspelen är inte det minsta lik. Visst, även här finns det en kärlekstriangel, men det finns det i många böcker. Det är hur som helst en onödig jämförelse, och en jämförelse som på inget sätt är till Twilights fördel. Hungerspelen är betydligt bättre, på alla plan.

Fakta:
Utgivningsår: 2011 (Hungerspelen 2008, Fatta eld 2009, Revolt 2010)
Antal sidor: 951
Första meningen: När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Malin the writer, Bokmalen, enbokcirkelföralla och Boktoka.
Visa fler inlägg