Mörkermannen - Anna Bågstam

När en serieförbrytare med ett specifikt modus terroriserar Landskrona sätts civilutredaren Harriet och hennes kollegor på fallet. Av en utomstående får Harriet i hemlighet tillgång till flera gamla fall med kopplingar till de nya brotten. Hon kan direkt se att de tidigare utredningarna har saboterats. Allt tyder på att någon av hennes närmaste kollegor är skyldig.

På det privata planet knakar relationen med juristen Rikard i fogarna, och charmiga kollegan Elias ger henne svårtolkade tecken. Snart finns ingen tid till att tänka på kärlek alls, när pappa Eugen blir svårt sjuk och mamma Jorun dyker upp för att fira jul. Samtidigt som jakten på gärningsmannen skruvas upp försöker Harriet få tag i den på insidan som hjälper honom. Sanningen visar sig vara långt mer överraskande än hon hade kunnat ana.
 
Kommentar:
Efter Ögonvittnet och Skuggspelet kommer Mörkermannen, den tredje delen om civilutredaren Harriet Vesterberg. Liksom de båda tidigare delarna är det en bra blandning av spännande brottsutredningar och Harriets privatliv. Jag gillar Harriet, hon är en mänsklig och trovärdig karaktär.
 
Den här gången är det ännu mer spännande än förut, på alla plan. Och snårigt, jag misstänker hela tiden olika personer för att vara den jagade Mörkermannen och är inte alls säker på hur det hela kommer att sluta. 
 
Mitt enda minus är att det här var slutet på en trilogi, det tycker jag är jättetrist. Jag hade gärna fortsatt följa Harriet i fler delar, det finns mycket mer att berätta och utforska där. Men man vet ju aldrig, Harriet kanske återupplivas framöver, fler än en författare har rebootat sina serier genom åren så jag håller tummarna för det. Och om det inte blir så, så är jag ändå spänt nyfiken på vad Anna Bågstam ska skriva här näst.
 
Fakta:
Förlag. Norstedts
Antal sidor: 386
Utgivningsår: 2020
Visa fler inlägg