Skuggsida - Belinda Bauer

Shipcott mitt i vintern är ett samhälle med stark sammanhållning, där ingen främling passerar obemärkt. Byns polis Jonas Holly blir därför i dubbel mening chockad när en äldre kvinna hittas mördad i sin säng. Hur kan någon ha tagit sig in och mördat henne utan att lämna några spår efter sig?

När utredningen övertas av en påstridig kriminalinspektör känner sig Holly åsidosatt. Ska hans första mordutredning vara över innan den ens hunnit börja? Och som om det inte vore nog så anklagar någon i byn honom för att tragedin har inträffat. Det verkar som om någon känner till vartenda steg han tar. Någon som tvivlar på att han sköter sitt jobb.

När sedan ännu en person blir mördad övergår smädelserna i allvarliga hot. Förblindad av sin växande paranoia, av oro för sin handikappade fru och av den evinnerligt fallande snön, startar Jonas Holly sin egen desperata jakt på mördaren. Men hoten upphör inte. Och det gör inte heller morden...

Kommentar:
För ett par veckor sedan läste jag Belinda Bauers debutroman, Mörk jord, en fantastiskt spännande historia som slog knock på mig. Så mina förväntningar var långt över höga inför uppföljaren Skuggsida som precis kommit ut på svenska.

Det här är en fristående historia, men den utspelar sig i samma by som föregående bok, och de huvudpersonerna finns med som bifigurer här. Miljön är en av mina favoritlitteräramiljöer - engelsk landsbygd och hedar - och den här miljön, karaktärerna, den lilla byn där alla känner alla, bidrar till den speciella psykologiska spänningen. Det går en mördare lös, men vem kan det vara?

Skuggsida
är skickligt berättad med en stämning som gradvis byggs upp och blir tätare och tätare. Det gör Bauer riktigt bra, men den här gången når hon inte upp till samma lysande nivå som Mörk jord. Den var något alldeles extra. Skuggsida är en mer traditionell deckare, men fortfarande en mycket bra sådan som klår de flesta andra i genren. Jag är bara lite tveksam till slutet.

Översättningen känns slarvigt gjord, flertalet tveksamma ordval, och slarvet med ena huvudpersonens namn felstavat i bokens allra första ord är inte alls bra.

Trots det, Skuggsida är en grymt bra kriminalroman och Belinda Bauer fortsätter att imponera. Ser fram emot att läsa nästa bok som även den utspelar sig i Shipcott.

Fakta:
Originaltitel: Darkside
Förlag: Modernista
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Mucy tyckte att sjukhusljuden lät dämpade och avlägsna.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är: Bokfetischist, Böckerx3, Snowflakes in rain, Bokomaten och Annikas litteratur- och kulturblogg.

Visa fler inlägg