En man som heter Ove - Fredrik Backman

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt.

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Kommentar:
Jag sorterade tidigt in En man som heter Ove i det där "ointressant och inte min grej"-facket på grund av alla jämförelserna med Hundraåringen, Sveriges kanske mest överskattade bok. Men så i somras läste jag Min mormor hälsar och säger förlåt och föll pladask. Vilken pärla! Den vann mig över totalt, och jag läser den just nu som högläsningsbok för åttaåringen. (Det funkar alldeles utmärkt kan jag berätta.)
 
Och En man som heter Ove är faktiskt ännu bättre. Det är en rejäl känslostorm. Tårar, skratt och ilska blandas om vart annat. Så väldigt, väldigt rolig och samtidigt så väldigt, väldigt sorglig. Jag tar den vresige gubben Ove till mitt hjärta, liksom de flesta andra som läst den här boken också verkar ha gjort.
 
Jag trodde verkligen inte att jag hade så mycket gemensamt med en grinig gubbe, och Ove med sin nitiska "rätt-ska-vara-rätt"-attityd ligger egentligen väldigt långt ifrån min personlighet, men jag erkänner att jag flera gånger under läsningen med fasa tänkte "Herregud, jag ÄR Ove!". Det finns nog något där som vi alla kan känna igen oss i. Inte bara jag, hoppas jag.
 
Jag tokälskar Ove. Det här är en tragikomisk och eftertänksam historia som inte lämnar någon oberörd. Inte ens en man som Ove.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Ove är 59 år gammal.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen och Feministibiblioteket.
Visa fler inlägg