Varför kom du hit? - Julia Svanberg

Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad reseplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. 
 
Kommentar:

Varför kom du hit? är en backpackerroman som handlar om drömmar. Alla längtar vi väl bort på något sätt, och på vandrarhemmet Papegojan möts drömmar av olika slag. Ellen, och andra svenskar, som har kommit till Colombia av en längtan bort, möter colombianska Lila som längtar till Paris. Men det är inte så lätt att ta sig ifrån Colombia när man är fattig.

Det handlar också om människohandel och knarkhandel, om klasskillnader och kulturkrockar. Om människor man möter i livet, de där som gör avtryck.
 
Jag tycker särskilt mycket om att historien utspelar sig i Colombia, en spännande och annorlunda miljö som jag inte läst så mycket om. Författaren Julia Svanberg bor sedan många år med man och tre barn i Colombia, och det märks att hon själv har levt ett backpackerliv. Även om det inte är hennes eget liv som romanen skildrar så tror jag att en hel del är hämtat från egna erfarenheter.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 268
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Visa fler inlägg