Den föraktade falukorven - Karin Ahlborg

När slutade det att handla om mat och började handla om näringsämnen istället? Vem blir egentligen glad och belåten av att äta proteiner, fett och kolhydrater, fibrer, omega-3 och E-vitamin, när vi borde äta kalvstek med små stekta kulpotatisar, gräddsås, pressgurka och gelé?

I Den föraktade falukorven – om ketchupkrig och fredagsmys tar Karin Ahlborg strid mot snobbar som tycker att det är var och ens plikt att rulla sina egna köttbullar, mot sektlika dietanhängare och mot en livsmedelsindustri som är skamlös i sina försök att lura oss.

Hon sticker hål på myter, marknadsföringsbluffar, meningslösa kostråd och visar att det faktiskt är helt okej att servera barnen falukorv, köttbullar och andra favoriträtter, även ur näringssynpunkt. Det är hög tid att vi börjar bestämma själva vad vi ska äta!

Kommentar:
Det är en första-hjälpen-låda för köket, affären och sinnesfriden. En uppsättning matplåster, middagsbandage och anti-hjärntvättspray att använda om och när man behöver.

Karin Ahlborg är matreporter på Aftonbladet sedan 2003, och jag har alltid gillat hennes artiklar och sunda förhållningssätt till maten vi äter. Mycket i den här boken känner man igen om man följt hennes skrivande, men det är också en del nytt och lite "matigare" än det man kunnat läsa i artikelform.

Livsmedelsverket, livsmedelsindustrin, KRAV, E-nummer, sockermotståndare och fettfobiker; alla får de sig en känga (eller flera), och det med all rätt tycker jag. Det här är en rolig bok, Karin Ahlborg skriver lättförståeligt, och kanske får hon en och annan småbarnsförälder att slappna av när det gäller middagsbryderierna. Att erövra matglädjen och kanske mest av allt låta barnen slippa falla offer för alla kostråd som inbegriper lättmargariner, lättmjölk, aldrig nyponsoppa eller kanelbullar till mellanmål och inget födelsedagsfirande med glass på förskolorna.

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 187
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Ibland undrar jag om inte det där pillret som det pratades en hel del om på 60- och 70-talet, det som skulle ersätta all mat, vore en välsignelse.
Visa fler inlägg