Genom dina ögon - Stephenie Meyer

Jorden har invaderats av en ras som tar över och kontrollerar människornas sinnen. Men Melanie Stryder vägrar att tyna bort.

Vandraren, en av de invaderande Själarna som har tilldelats Melanies kropp, har hela tiden varit medveten om hur plågsamt det skulle vara att ta över en människas kropp: de överväldigande känslorna, de allt för tydliga minnena. Men det finns en svårighet som Vandraren inte har väntat sig – att den tidigare ägaren av kroppen vägrar släppa taget.

Melanie fyller Vandrarens sinne med bilder av Jared, mannen hon älskar och som hittills lyckats hålla sig gömd. Det är omöjligt för Vandraren att skilja på sina och Melanies känslor och snart åtrår hon en man hon aldrig mött. Hotet från de andra Själarna gör Vandraren och Melanie till ovilliga allierade och tillsammans ger de sig av för att finna mannen som de båda älskar.


Kommentar:

Det här ska tydligen vara Meyers första vuxenroman, vilket jag inte riktigt förstår. Språkmässigt och berättarmässigt skiljer den sig inte från Twilight-serien, så jag ser inte någon större skillnad i vem böckerna är skrivna för. Det här är en sån bok som kan läsas både av yngre och äldre, precis som Twilight-serien.

Jag gillar det här, och jag tycker nog till och med att den är lite bättre än Twilight. (Möjligen med undantag för Om jag kunde drömma som jag gillade jättemycket, medan de övriga tre var betydligt sämre, speciellt bottennappet Ljudet av ditt hjärta.) Det som främst skiljer är att jag fängslades mer av Twilight-serien, trots att jag många gånger irriterade ihjäl mig på huvudpersonerna, så fanns det ändå något som höll intresset vid liv. Det intresset är inte alls lika starkt för Genom dina ögon, även om jag kan tycka att boken i sig är något bättre.

Och visst finns det fler likheter mellan Twilight och Genom dina ögon än språket och berättarstilen. Även här finns en kärlekstriangel, mellan Melanie/Wanda, Jared och Ian. Martyren Wanda påminner om martyren Bella, villig att offra sig själv, älskar en man hon inte kan få, och "familjen" som lever utanför samhället, vampyrerna Cullens respektive människorna i grottorna. Här finns däremot ingen Edward, Jared och Ian är blekare och mer i bakgrunden.

Jag gillade inte alla Wandas berättelser om sina tidigare liv och planeter, de bitarna hade jag gärna kunnat skippa. De kändes mest bara fjantiga. Men jag ser fram emot att läsa fortsättningen, när den nu kommer.

Fakta:
Förlag: Damm Förlag
Antal sidor: 606
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Helarens namn var Korsar Djupa Vatten.