Nick & Norahs oändliga låtlista - Rachel Cohn & David Levithan

Nick:
Jag vet precis vad som kommer att hända och jag vet att jag måste göra någonting – vad som helst – för att förhindra det. Så jag, den halvtrista basisten i det halvdåliga queercorebandet, vänder mig till tjejen i flanell som jag inte ens känner och säger:
”Jag fattar att det här kommer att låta konstigt, men skulle du ha någonting emot att vara min flickvän de närmaste fem minuterna?”

Norah:

Hon kommer rakt emot mig. Nej nej NEEEEEEEEEEEJ. Herregud, jag gör vad som helst för att hon inte ska känna igen mig och börja prata med mig. Pojkvän till undsättning!
Jag besvarar icke-bögens fråga genom att lägga handen om hans nacke och trycka hans ansikte mot mitt.

En natt i New York. Nick och Norah möts vid midnatt och sedan korsas deras vägar igen och igen. Musik, dans och hångel på de mest besynnerliga ställen gör natten näst intill oändlig.

Kommentar:
Det här är en alldeles underbar bok som jag läste med ett leende på läpparna hela tiden, en riktigt mysig och varm feelgood-historia. Det är precis så här livet borde kännas hela tiden.

Det handlar alltså om Nick och Norah, vars första möte på nattklubben leder till en lång räcka av händelser med New York-natten som kuliss. De har båda blivit dumpade rätt nyligen och går och längtar efter sina ex, men det uppstår kemi och små gnistor som växer sig starkare vartefter natten fortskrider. Vartannat kapitel berättas ur Nicks synvinkel, och vartannat ur Norahs. Ibland kan det vara rörigt med olika berättarröster, men här funkar det väldigt bra och ger ett extra lyft till historien när man får se hur samma situation kan upplevas så olika.

Boken är kryddad med musikaliska referenser (dessutom bra musik), och filmreferenser, och även referenser till Mitt så kallade liv, världens kanske bästa tv-serie genom tiderna. Det är helt oemotståndligt.

Nick & Norahs oändliga låtlista finns även som film, men den har jag inte sett. Jag har ratat den flertalet gånger, men nu ska jag definitivt ta och låna hem den. Jag måste få se hur den här historien gestaltas på film, även om jag inte tror att den kommer göra boken rättvisa.

Boken är en del i Pocketförlagets IRL-serie. Jag läste tidigare David Levithans Ibland bara måste man, som jag tyckte väldigt mycket om, men Nick & Norah är till och med snäppet bättre.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 198
Utgivningsår: 2010 (2006)
Första meningen: Dagen börjar vid midnatt.

#1 - - Elin:

Den är så härlig och riktigt pirrande. Jag tyckte jätte mycket om filmen som var helt i klass med boken. . Rachel Cohn och David Levithan kommer ut med en ny bok nu, Naomi och Elys kussförbudslista, som verkar super bra.

#2 - - Eva S. Harry:

Vilka sprak finns boken pa?

#3 - - Lotta - hyllan:

Den finns på både engelska och svenska, och en hel drös andra språk.

#4 - - Anonym:

Jag förstår inte riktigt vad titeln har med innehållet att göra, är det låatr med som dom lyssnar på eller så?