Janusstenen - Elly Griffiths

Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.

Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, men denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband? Och varför denna koppling till romersk mytologi?

Till råga på allt är Ruth Galloway gravid, och Nelson är den lika överraskade som lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. När Ruth börjar trakasseras av en anonym förföljare inser både hon och Nelson att de är en mörk hemlighet på spåren.

Kommentar:
Det här är en spännande deckare, men jag hade svårt att komma in i boken. Att den är skriven i presens störde mig enormt, och det var ganska många karaktärer att hålla isär. Det här är andra boken om arkeologen Ruth Galloway; den första, Flickan under jorden, har jag inte läst, och möjligen hade det varit lättare att hålla reda på alla karaktärer om man läst den först.

Jag gillar ändå det här, när jag väl kom in i handlingen fastnade jag. Både Ruth och Nelson känns trovärdiga och "vanliga". Det är inte bara mordmysteriet som är spännande utan även hela historien med graviditeten, vad ska Nelsons fru säga?

Fakta:
Förlag: Minotaur
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Huset väntar.
#1 - - Lilla O:

Störde mig också på att den var skriven i presens, men det gick över.

#2 - - Annika:

Att en författare skriver i presens är ovanligt, men det ger en känsla av här och nu vilket också gör att läsaren kommer närmare handlingen på något vis.Jag kan förstå att det var lite svårt att hålla reda på alla namn och händelser om du inte har läst första boken i serien om Ruth och Harry. Jag håller med dig: historien mellan huvudkaraktärerna är minst lika (om inte kanske till och med än mer) spännande än själva huvudintrigen.Jag är ett stort fan av Griffiths och jag väntar med spänning på bok nr tre.

#3 - - Lotta - hyllan:

Jag har ohjälpligt svårt för presens.... Men, det gick över efter första tredjedelen. Jag är också nyfiken på bok nummer tre, hur ska det gå?! :)