Presidentens hustru - Curtis Sittenfeld

När Alice möter den charmige och festglade Charlie Blackwell faller hon till sin egen förvåning för honom. Charlie är den förmögne sonen i en stor och välkänd republikansk släkt, själv är Alice en engagerad skolbibliotekarie och en övertygad demokrat, nöjd med sitt stillsamma liv. De gifter sig och hon försöker att vänja sig vid den Blackwellska klanens ambitioner och självtillräcklighet, och de märkliga traditionerna på exklusiva sommarresidens och klubbar.

När Charlie så småningom blir president hamnar Alice i en ställning med makt och inflytande, privilegier och skyldigheter. Till sist tvingas hon ta itu med motsättningarna i sin tillvaro. Hur kan hon älska sin man trots att hon i grunden ogillar det han står för? Vad ska hon göra när hennes privata jag hamnar i direkt konflikt med rollen som Amerikas första dam?

Kommentar:
Det här är en fyllig och tjock läsupplevelse av Curtis Sittenfeld, som än en gång visar sin skicklighet som författare. Boken är löst baserad på Laura Bush, men det mesta är ett verk av författarens fantasi. Jag känner inte till särskilt mycket om Laura, och kan inte bedöma vilka delar som är sanna, eller hur berättelsen förändrar den bild allmänheten har av henne. Men jag undrar vad hon själv tycker om att fått stå som förebild till denna historia?

Sittenfeld har en förmåga att skapa huvudpersoner som man tycker om och kan relatera till, och det har hon gjort även denna gång. Alice är den tysta, snälla flickan. Smart, och demokrat, till skillnad från maken Charlie som är en sorglös slarver från förmögen familj, och förstås republikan. Trots sina olikheter förenas de i sin kärlek och passion till varandra, och lyckas hålla ihop sitt äktenskap genom alla år.

Jag tyckte mest om de första delarna av boken, med Alice uppväxt, hennes relationer, hennes farmor, mötet med Charlie och Charlies familj. Sen tycker jag det är ett lite för långt hopp till sista delen av boken, jag hade gärna följt karaktärerna och sett deras utveckling under de femton-tjugo år som förflutit där mellan. Jag tycker inte heller att sista delen är lika bra skriven, utan det är mycket resonerande och tillbakablickar. Men trots sista delen är det en riktigt bra bok, läs den!

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 572
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Har jag begått fruktansvärda misstag?
#1 - - Fru E:

Åh, jag tyckte SÅ mycket om den här boken! En annan grej jag gillar är dina första meningar - hur kom du på idén?

#2 - - Lotta - hyllan:

Ja den var mycket bra!Jag såg en amerikansk bokblogg som hade med just första meningen till varje bok, och jag fastnade för det och började lägga in det eftersom det så ofta ger en känsla för boken och väcker en nyfikenhet. Tycker jag! :)

#3 - - Boklusen:

Den här boken gillade jag också mycket. Jag har inte läst hennes första bok, men blir naturligtvis sugen på den också.

Det är första gången jag besöker din blogg, men den är trevlig och bra, så jag återkommer;). Jag håller med Fru E att det var en rolig grej med första meningen.

#4 - - Bejolink:

Oh, vilken härlig bok. Har just sträckläst den kan inte släppa tanken på Alice och hennes drömmar om sin gamla kärlek. Jag undrar om inte Bush själv är väldigt lik Charlie i verkligenhetn. Kanske känner författaren till hans läggning.