Frost - Maggie Stiefvater

I åratal har Grace betraktat vargarna i skogen bakom huset. Speciellt en varg fascinerar henne - vargen som räddade livet på henne som barn. Hennes varg.

Sam är den vargen och några dyrbara månader varje sommar får han vara människa innan frosten och vintern tvingar honom att förvandlas igen.

Ödet för dem båda samman och nu kan de inte leva utan varandra. Men vintern är nära och Sam för en ojämn kamp för att förbli människa - annars riskerar han att förlora inte bara sig själv utan även Grace för alltid.

Kommentar:
Frost är en fängslande kärlekshistoria mellan människan Grace och varulven Sam. Här är det inte fullmånen som förvandlar, utan årstiden. Människa på sommaren, varg på vintern alltså. Ju äldre varulven blir desto kortare tid är den mänsklig, och så småningom slutar den förvandlas och förblir varg ända till sin död. Är det här Sams sista sommar som människa?

Det är ganska oundvikligt att alla böcker i den här genren som handlar om kärlek med förhinder och/eller vampyrer och varulvar kommer att jämföras med Twilight-serien. Men det är ju knappast så att Stephenie Meyer var först eller särskilt unik med det temat. Om jag ska jämföra böckerna så är Frost betydligt bättre skriven, och Grace är en starkare karaktär än Bella. Här är kärleken mindre kysk, och den är mer jämlik. Fördel Frost alltså.

Men det håller inte riktigt hela vägen, det finns en del logiska luckor och händelser som är icke-trovärdiga, men man behöver kanske inte fördjupa sig allt för mycket i det utan bara låta sig svepas med av berättelsen. För det är en bra historia.

Det jag gillar allra mest är omslaget. Fantastiskt snyggt, och jag gillar att svenska utgåvan behåller samma utseende som originalomslaget. Så borde det vara oftare tycker jag.

Frost är den första av tre böcker i serien om vargarna i Mercy Falls. I juli kommer bok nummer två, Linger, ut på engelska, och sommaren 2011 kommer tredje delen Forever.

Fakta:
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Jag minns att jag låg i snön, en liten röd fläck av kallnande värme, omgiven av vargar.
#1 - - Boktokig:

Håller med om omslaget!!!Låter som om det kan bli en uppskattad bok hos många!

#2 - - Malina:

Hejsan!Jag skulle tycka det vore jätteintressant om du kunde utveckla din jämförelse mellan karaktärerna Bella och Grace, som om du har tid till det så vore jag tacksam :)Mvh Malina

#3 - - Lotta - hyllan:

Malina: Jag tycker mest att förhållandet mellan Sam och Grace är mer på lika villkor, mer jämlikt, än Bella och Edwards förhållande där allt är på Edwards villkor. Bella framstår mer som ett offer och mer viljelös än vad Grace är. Även om de båda blir besatta och fixerade vid sin kärlek så känns Grace mer självständig, inte lika beroende.

#4 - - Anonym:

JAg tycker boken låter riktigt bra och jag ska läsa den om jag hittar den i biblioteket imorgon ;D Tack för tippset

#5 - - Addikoko:

Boken är riktigt bra hittills;) hoppas att den fortsätter så!

#6 - - Anonym:

boken var as bra. har nyss läst den och den var absolut lika bra som twilight

#7 - - Anonym:

kommer det en till bok i serien? när kommer den i så fall?

#8 - - Steffi:

Oh! Jag älskar den boken! :3 Så otroligt mysig och underbar <3

Jag kan förstå att man jämför den med Twilight, men den är inte ett dugg lik. Bara för att den handlar om varulvar så behöver inte den klassas som "ett försök att utvinna något ur Twilight succén" (jag har läst ett antal recensioner vid det här laget).

Nej, Maggie Stiefvaters bok Shiver är mycket bättre än Twilight.

Jag gillar att Sam är så söt och försiktig medan Grace är bestämd och trygg. Nästan varandras motsatser <3Nästa bok heter "Linger" och den tredje och sista boken kommer heta "Forever" (tror jag) ^^

#9 - - Em:

nu hittade jag hit :) (har säkert läst detta inlägg tidigare, men helt glömt bort det...) hur som helst, jätteroligt att läsa vad du tyckte! och jag håller med, helt klart bättre skrivet än twilight och jag gillar också relationen mellan grace & sam bättre än den mellan bella & edward. känns mer intressant och nyanserad. logiska luckor har jag inte alls lagt märke till, för jag förlorade mig så djupt i berättelsen att jag inte ens för ett ögonblick tog ett steg tillbaka för att granska den kritiskt :)

den stora fördelen med att råka upptäcka såna här suveräna serier så sent är ju att man inte behöver vänta på att nästa bok ska ges ut. hurra för det! :D