Oväntat besök på Star Street - Marian Keyes

Vem - eller vad - är det som håller ett vakande öga på de boende på Star Street 66 i Dublin? Hur det än ligger till med den saken så kommer denna mycket speciella gäst att föra med sig många omvälvande överraskningar för husets invånare: en del ovälkomna, andra angenäma.

På översta våningen bor musikbolagschefen Katie som tillbringar sina dagar med att hålla gårdagens rockstjärnor kort och fundera över hur mycket cheesecake det går åt för att äta ihjäl sig.

Under henne delar ett par muskulösa polacker lägenhet med en gatsmart tjej som heter Lydia. Hon har en vass tunga och en ännu skarpare hjärna, men trots det några oväntade svaga punkter.

På första våningen bor Fionn - en trädgårdsmästare som föredrar palsternackors sällskap framför människors. Men han ser ut som en prins hämtad direkt ur sagans värld och när han oväntat erbjuds en egen tv-show kastas han plötsligt rakt in i strålkastarljuset.

På bottenvåningen bor Matt och Maeve som är Väldigt, Väldigt Kära och som håller sin desperation på avstånd genom att i all välmening och slumpmässigt göra snälla saker.

Men en mystisk besökare har precis landat på Star Street 66 och stora förändringar är på gång. Gamla hemligheter är på väg att komma upp till ytan och medföra kärlek, tragik och oväntad optimism. Livet kommer aldrig att bli detsamma.

Kommentar:
Jag hoppas innerligt att det inte är en ny trend på chick-lit sidan att blanda in övernaturliga saker i historierna. Både Kinsellas senaste, Flickan från tjugotalet, och nu denna Keyes innehåller sådant svammel. Tyvärr. Med Oväntat besök på Star Street var det så illa att jag tänkte lägga ner läsningen efter de första kapitlen, men jag fortsatte läsa och i slutändan blev det en ganska bra bok.

Även om det är den sämsta Keyes jag läst så har den ett underhållningsvärde. Anderösten höll sig ganska tyst i mitten av boken och jag kunde koncentrera mig på handlingen. Men det är många karaktärer att hålla reda på, och allt för många är stereotyper. Jag tror att boken hade varit bättre om själen från andra sidan strukits ur handlingen helt och hållet, historien hade kunnat fokusera enbart på människorna i hyreshuset.

Det här är också en mörkare och mer allvarlig historia som innehåller antidepressiva piller, självmord, våldtäkt och demens. Jag vet inte om svärtan har att göra med Marian Keyes själv som kämpat emot sina depressioner? Hon kanske befann sig längre ifrån den glada och humoristiska sidan när den här boken blev till? För särskilt många skratt bjuder den inte på. Lite småfniss på sin höjd. Men, det är ju ändå Keyes och även en svag Keyes är trots allt en ganska bra chick-lit.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 600
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Första juni, en fin sommarkväll, en måndag.

#1 - - Boklusen:

Okej, det känns inte som att jag behöver sätta upp den här boken på min att läsa-lista just nu. Jag prioriterar nog annat i stället. Jag förstår inte heller varför många har med så mycket övernaturligt i böckerna nuförtiden, själv tycker jag att det oftast drar ner betyget för min del.

Ha det så bra!

#2 - - Anna:

Så Keyes satsar på det övernaturliga. Ska bli intressant att se vad detta kan leda till, men väntar nog tills jag hittar den på ljudbok.