Var är Alaska? - John Green

Miles lämnar ett trist, ensamt liv på High School bakom sig och anländer till internatskolan Culver Creek i Alabama en tryckande het dag strax före terminens början. Han längtar efter förändring och ett nytt liv och hoppas kunna hitta det på Culver Creek. Och visst förändras hans liv. Livet på skolan bygger på vänskap, fiendskap och ständiga brott mot skolans stränga regelverk. Inom loppet av något dygn har han fått ett nytt namn, "Bullen, fått en ny vän, Översten, och lärt sig en och annan ny ovana.

Och han träffar Alaska Young – den smartaste, roligaste och snyggaste tjej han någonsin sett. Hon förändrar hans liv mer än något annat, mer än han någonsin kunnat ana...

Kommentar:

Jag är väldigt förtjust i böcker som utspelar sig i internatskolemiljö (Den hemliga historien, I en klass för sig, Efterdyningar, för att nämna några riktigt bra exempel) och Var är Alaska? är faktiskt även den en smått lysande historia.

Det handlar om Miles som lämnar sitt småttiga liv bakom sig, för att söka efter ett Stort Kanske på internatskolan Culver Creek. Han har inte så många vänner, är något av en outsider och han samlar på berömda personers sista ord. På skolan hakar han på sin rumskamrat, Översten, och via honom träffar Miles Alaska, en tjej som han blir hemligt förälskad i. Trion håller sedan ihop genom smygrökande, tjuvkrökande och diverse hyss. 

Här finns ett allvar som följer med genom hela boken, en föraning och en nedräkning till något som kommer att hända - och man kan kanske ana vad det är som kommer att ske genom anspelningar och ledtrådar. Det finns ett djup som jag gillar, diskussioner mellan vännerna och även i undervisningen som väcker tankar och funderingar, frågor som vi alla brottats med någon gång i livet.

Jag gillar språket, det känns äkta. Jag gillar också karaktärerna och Miles är den jag fastnar allra mest för. Jag njöt av läsningen hela vägen ända fram till det fina, fina slutet. Även om boken klassas som en ungdomsbok så håller den mer än väl för äldre läsare. Mer än väl!

Boken är en del i Pocketförlagets IRL-serie.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 223
Utgivningsår: 2010 (2005)
Första meningen: Veckan innan jag lämnade mina föräldrar och Florida och resten av mitt småttiga liv för att plugga på ett internat i Alabama, ville mamma prompt ställa till med en avskedsfest för mig.

#1 - - Amanda:

Det är en bra bok :) Kan tipsa om att författaren också är en YouTube-kändis som driver kanalen Vlogbrothers tillsammans med sin bror, och har en hel organisation kallad Nerdfighteria :) Deras slogan är DFTBA, som betyder Don't Forget To Be Awesome. Som läsare av hans böcker är det rätt kul att följa, särskilt hans mer poetiska videor, Thoughts From Places. Annars är han enormt rolig.

Länk till hans och broderns kanal: http://www.youtube.com/user/vlogbrothers

Nu ska jag fortsätta kolla runt på din blogg :D