Toffs bok - Kalle Dixelius

På 2460-talet hittas ett av den svenska historiens viktigaste dokument: Toffs bok. Med detta fynd kan den nya tidens svenskar för första gången stå öga mot öga med en förfader från den kanske mest sägenomspunna tiden i vår historia - den mörka tiden.

Vi får följa Toff genom hans livs äventyr, i medgång och motgång, i kärlek och krig. Genom Toffs penna får vi också bevittna hur embryot til den nya tiden skapas.

För första gången finns nu denna klassiker publicerad i sin helhet, kommenterad av en av de ledande experterna på mörktidshistoria, Muham Bentson. Toffs bok är en självklar del inte bara av den svenska litteraturhistorien, utan av hela den svenska historieskrivningen.

Kommentar:
Toffs bok - med kommentarer av Muham Bentson är en dagbok, skriven av en ung man vid namn Toff. Den utspelar sig i ett framtida Sverige, i 2200-talets "Ståkkålm". På 2400-talet hittas boken och publiceras med kommentarer av historikern Muham Bentson. Ett annorlunda grepp som ger historien ett extra lyft.

Handlingen utspelar sig i ett mörkt och dystert "Ståkkålm" som styrs av fullmäktige och skyfflare, med vanliga knegare längst nere på botten. De skottar jord och grus och dricker sig fulla på mäsk. Det är ont om mat, och den civilisation som en gång fanns är borta.

Toff är en drömmare, och börjar plita ner sina tankar på papper. Böcker, pennor, att läsa och skriva är förbjudet, och när han kommer i kontakt med en hemlig klubb som ger honom en bok att läsa (Om en pojke av Nick Hornsby) så öppnar sig en ny värld för honom. Tillsammans med klubben ger han sig ut på en resa mot "Bassebeck", där det sägs att en motståndsrörelse huserar.

Här finns spänning, kärlek och humor. Många små ironiska blinkningar till den värld vi lever i idag. Det är en mycket bra debutroman av Kalle Dixelius, och den är smart skriven. Det är en bok som väcker en hel del frågor, och man bara vill diskutera den med andra: Vad menar han? Vad hände?

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 193
Utgivningsår: 2009
Första meningen: När 'Toffs bok' först hittades, dröjde det innan man insåg storheten i fyndet.
#1 - - Maria:

Jag gillar också Toffs bok. :)