Från Vittsjö till världen - Gustav Fridolin
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 445
Utgivningsår: 2007
Det här är en berättelse om hur världen ser ut i det tidiga 2000-talet. En berättelse som sträcker sig hela vägen från Vittsjö till Hässleholm, via bland annat Tijuana, Dar es Salaam, New York och Budapest.
Det är en berättelse om murar. Om hur världen delas in i "vi" och "dom" och om oss som inte känner oss hemma i det. Om vad vi måste göra nu.
Det är en personlig bok utan skygglappar eller ideologiska bindningar - men med en glödande tro på att det går att göra skillnad.
Kommentar:
Det här är både en reseberättelse och en politisk skildring. Gustav Fridolin gör nedslag runt om i världen och ger sin syn på samhällsbilden och presenterar sina fakta både på ett underhållande och informativt sätt. Den röda tråden är global apartheid, de murar - både fysiska och osynliga - som skiljer oss människor åt.
Den här boken bör man läsa med överstrykningspenna eller post-it-lappar i högsta hugg, för här finns så mycket klokhet och intressanta fakta. Ett exempel: Mellan 1975-1999 registrerades 1393 nya läkemedel. 13 av dessa var ämnade åt sjukdomar i tredje världen.Varav två var nygamla registeringar och 5 ursprungligen utvecklade i veterinära syften. Forskningsmiljarderna satsas på Viagra, Losec, Xenical etc. Visst vet man att det är på västvärlden som pengarna satsas, men att det var så illa visste jag inte. Boken är full med liknande exempel, man lär sig en hel del nytt, och blir förhoppningsvis lite klokare efter att ha läst den.
Det är inte bok man läser på en kafferast, det tar tid att ta in och smälta allt. Det är mycket information och mycket politik. Men det är ett enkelt och rakt språk vilket ändå gör den lättläst. Man får också bakgrund och historia till olika konflikter och händelser, varför världen ser ut som den gör, vilket gör att man inte behöver vara så jättepåläst för att kunna hänga med.
Det spelar ingen roll vilken politisk åskådning man har, om man sympatiserar med den gröna politiken eller inte, man kan inte annat än hålla med Fridolins empati och rättvisetänkande. Hans åsikter och engagemang och syn på demokrati är något som fler borde anamma. Då skulle vår värld vara en mycket trevligare plats.
Det går att göra skillnad. Läs boken till att börja med..... :-)