Rött land, röd jord - Ming Wang-Sonnerup

Ming föddes 1949, samma år som Mao Zedong tog makten i Folkrepubliken Kina. Hennes generation indoktrinerades med den nya ideologin från tidig ålder och Ming tyckte sig vara världens lyckligaste barn, trots att hon växte upp hungrig. Maos Kina var ett mångfacetterat samhälle: Ming levde visserligen under terror men fick möjlighet att utbilda sig, något som tidigare generationers kvinnor inte kunnat göra. Hon studerade vid ett elitgymnasium i Beijing och kunde med egna ögon följa den fruktade rödgardiströrelsens födelse, som ägde rum just vid denna skola.

År 1966 inleddes kulturrevolutionen och med den skapades en förlorad generation som tvingades avbryta sin skolgång och resa till de mest underutvecklade provinserna i Kina för att ”omskolas” genom hårt kroppsarbete. Ming bodde i en grotta i två år och hjälpte bönderna att anlägga odlingsterrasser. Det fanns en okuvlig strävan hos många av kulturrevolutionens ungdomar att, trots alla motgångar och svårigheter, försöka ta sig ur sin till synes hopplösa situation och göra något av sitt liv. Ming är en av dem.

Kommentar:
Det här är en riktigt intressant berättelse, och dessutom en sann sådan. Ming växte upp under Maos styre, och det är lika skrämmande som det är fascinerande att läsa om den indoktrinering som pågick och de dramatiska händelser som Ming varit med om.

Livet i stängda länder och diktaturer är något som fascinerar mig, och här får man en behövlig och lättfattlig bakgrund till politiken, kulturrevolutionen och hur livet i Kina tedde sig, främst under 60- och 70-tal. Det blir extra starkt och äkta när det skildras så här från insidan istället för att man läser om det i utifrånperspektiv i en historiebok.

Ming berättar om absurda saker som exempelvis den ceremoni som alltid utfördes vid ett tågs avgång, då alla var tvungna att vifta med Maos lilla röda och skandera en hyllningsramsa under tågvärdinnans ledning, samtidigt som man dansade en speciell lojalitetsdans. Hon berättar också om de omänskliga, slavliknande, förhållanden som rådde på den textilfabrik hon så småningom började arbeta på. Arbete i tre-skift, sex dagar i veckan och förutom söndagarna var bara sju helgdagar om året arbetsfria. Man var tvungen att befinna sig i fabriken en halvtimme innan skiftet började för hyllningsramsor och viftande med Maos lilla röda framför ett stort porträtt av ledaren, och efter skiftet var det dags för obligatoriska "politiska studier". Gifta sig fick man inte göra före 25 års ålder då fabriken skrivit kontrakt angående det med sina anställda. Och ville man bilda familj var man först tvungen att ansöka om tillstånd hos arbetsgivaren innan man blev gravid. Om inget tillstånd fanns och man blev gravid kunde arbetsgivaren tvinga till abort.

Det är en tjock bok som tar sin tid att läsa, men det är både intressant och tankeväckande läsning, och när det kommer till spänning och dramatik klår den här historien många uppdiktade romaner på fingrarna.

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 639 + 8 sidor bildark
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Enligt gammal kinesisk filosfi styrs universum av två motsatta krafter, yin  och yang.

#1 - - Freedomtravel:

Låter som en intressant bok! Här är mina favoriter från Kina:

http://www.freedomtravel.se/2009/10/resa-med-bocker-kina/