Live to win - Andreas Carlsson

Andreas Carlsson är en av världens mest framgångsrika låtskrivare och musikproducenter, med rader av världshits och miljontals sålda skivor i bagaget. Men resan dit har varken varit spikrak eller enkel.

Från den misslyckade artistkarriären via de viktiga åren på legendariska Cheiron på Fridhemsplan i Stockholm, till arbetet med egna tv-program och världsberömda popstjärnor i såväl Sverige som USA. En glamourös tillvaro kan tyckas, men också full av motgångar och hårt arbete.

Kommentar:
Jag har inte känt till särskilt mycket om Andreas Carlsson, mer än att han är med i Idol-juryn och att han har skrivit en hel drös låtar till olika artister. Nu har han, 36 år gammal, skrivit sin självbiografi, och det är ju onekligen en hel del som killen varit med om. Han berättar om sin uppväxt, sin tid i Cheiron-studion, och hans musikaliska bedrifter på egen hand. (Just Cheiron och Denniz Pop skulle jag för övrigt vilja läsa en egen bok om!)

Visst är det ett glassigt liv han lever, och det är mycket prat om pengar, erkännande, materiella framgångar och hur karriären är det viktigaste i hela livet. Sånt som kan verka kallt och hårt. Men hans stora kärlek till musiken lyser igenom och skänker en värme som är tilltalande. Han har jobbat hårt för att nå sina mål, och även om jag inte delar hans livssyn eller gör samma prioriteringar, så är det fascinerande att läsa om hans resa. Andreas verkar dessutom både ödmjuk och ha självdistans.

Det finns en hel del floskler här som säkert tilltalar dem som brukar läsa självhjälpsböcker (tro på dig själv, följ dina drömmar, det är genom misstagen man lär sig etc). Men det ligger inte som pekpinnar i texten. Det är i alla fall en inspirerande bok som kanske kan få folk att leva ut sina drömmar och våga satsa. Gillar du, liksom jag, att läsa musikbiografier så är det här definitivt en bok för dig.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 276
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Genom det lilla flygplansfönstret glittrar Las Vegas i solljuset i regnbågens alla färger, som en hög av ädelstenar där det ligger utslängt likt en oas mitt i Nevadaöknen.

#1 - - En bok om dagen:

Den här boken ska vi läsa i den bokcirkel som jag är med i, till nästa träff. Vi valde den för att vi ville ha en biografi, men inte någon eländesskildring utan hellre något lite mer upplyftande och om någon som har lite "driv". Det ska bli intressant!

#2 - - Lotta - hyllan:

Ja, driv har han gott om :) Spännande att se vad du gillar boken sen!

#3 - - Emelie:

Vilken fantastisk blogg du har, hit kommer jag lätt tillbaka!

#4 - - Lotta - hyllan:

Tack Emelie!! :)

#5 - - Susanne:

Jag har i två veckor försökt läsa klart boken, men nu har jag gett upp! Den tilltalade mig inte alls, tycker att det var mycket skryt. Och när jag läste och läste och aldrig kom någonvart så var det dags att lägga boken åt sidan. Jag får se om jag fortsätter att läsa klart den någon annan gång.