Hälsningar från ondskans axelmakter - Caroline Salzinger

Vardag och vansinne i världens mest stängda länder.

Efter attentaten den 11 september 2001 förklarade USA krig mot terrorismen. Iran, Irak och Nordkorea pekades snart ut som de främsta fienderna och tillsammans fick de en ny beteckning: Ondskans axelmakter. Senare tillkom Syrien, Libyen och Kuba på listan över skurkstater.

I Hälsningar från ondskans axelmakter skildrar utrikesreportern Caroline Salzinger dessa annars så stängda och hemlighetsfulla länder inifrån. Vi får en nära inblick i hur vanliga människor uthärdar våld och vanmakt i samhällen där man inte kan lita på någon, men också hur man lever ett vardagsliv trots förtryck och korruption. För det sjungs vaggvisor i Damaskus och det finns fritidsgårdar i anarkins Irak. Det går till och med att gå på spritfest i alkoholförbudets Iran.

Kommentar:
Oj vad jag gillar det här! Det är personligt och intressant skrivet från länder som man inte vet så mycket om, jag blev helt fast i kapitlen om Nordkorea som var en otroligt fascinerande och bisarr värld. Kliniskt rena tunnelbaneperronger prydda med fyra tons kristallkronor i taket, varuhus där ingen handlar, alla frisyrer måste vara godkända av regimen, och en bil åker runt och spelar en plingande melodi klockan fem på morgnarna för att väcka arbetarna. Helt galet! Jag vill läsa mer om Nordkorea!

Caroline berättar personligt och med känslor, både rädsla och humor ryms i hennes berättelse och det gör den lätt att ta till sig. Hon berättar prestigelöst om utrikeskorrespondenternas vardag, och de "fixare" som är nödvändiga för att få till stånd intervjuer, tolka och som även säljer även in reportageidéer till journalisterna.

Det här är en lättillgänlig bok som gör dig klokare och mer allmänbildad, utan att för den skull vara torr och tråkig. Jag vill läsa mer, och gärna något mer utförligare från ett speciellt land istället för små korta nedslag i flera länder.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 280
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Fastän det bara är mars och det är sent på eftermiddagen är det stekande hett i Las Vegas.
#1 - - Lilla O:

Låter riktigt spännande! Alltid bra när det är hyfsat lättläst, men ändå allmänbildande.

#2 - - Therese:

Hej!

Jag har letat som galen efter den här boken, men den är slut överallt... Du har möjligtvis inte kvar boken & vill sälja den? :)/Therese

#3 - - Lotta - hyllan:

Therese, jag vill inte sälja mitt ex tyvärr :( Synd att den inte går att få tag på! Jag ska hålla ögonen öppna och höra av mig om jag råkar se ett ex!

#4 - - Therese:

Jag förstår, jag brukar inte heller vilja göra mig av med böcker jag läst. ;) Tack för att du svarade iaf!