Smuts - Katarina Wennstam

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 409
Utgivningsår: 2007

Jonas Wahl är framgångsrik advokat. Han har en stark och vacker fru, fina barn och ett i varje detalj designat hus. Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.

Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad - utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.

Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner - men vem är det egentligen som är skamlig?

Kommentar:
En bra och läsvärd bok, Katarina Wennstam brinner verkligen för ämnet. Jag har läst hennes tidigare reportageböcker "Flickan och skulden" och "En riktig våldtäktsman", och den här boken spinner vidare på samma tema, fast nu i  romanform. Boken levde inte riktigt upp till mina förväntningar, men jag tycker ändå den är läsvärd och framförallt är det en viktig bok om ett angeläget ämne.